Iedereen wint! : Online vorming over hoe je diverse groepen kan bereiken via spel


Bij De Aanstokerij merken we dat onze klanten en deelnemers meer en meer divers worden: spelers met een verschillende culturele achtergrond, een andere moedertaal, met een mentale of fysieke handicap enz. Daarom bogen we ons over de vraag hoe wij kunnen inspelen op de reële superdiversiteit.

Onze ervaring leert dat spel bij heel uiteenlopende groepen werkt. Waar ons klassieke onderwijssysteem of de traditionele informatieoverdracht soms ontoereikend is om ieder individu te betrekken, zet spel wel altijd iets in beweging. Hier zijn we trots op.

Maar hoe kan je met spel als vormingsmethode aan de slag in onze superdiverse samenleving? Gaan we voor inclusie of maatwerk of kunnen we beide zoveel mogelijk met elkaar laten rijmen?

VISIE SPEL EN DIVERSITEIT
We verkenden het evenwicht binnen dit spanningsveld en penden onze bevindingen en ervaringen neer in de visienota ‘Iedereen wint!’. Een handige gids die je stapsgewijs begeleidt van bij de uitwerking van een spelconcept, naar het ontwerpen van het spelmateriaal, het schrijven van de spelhandleiding tot de eigenlijke begeleiding van het spel. Boordevol tips en handvaten waaraan spel moet voldoen om bij diverse spelers 'te blijven plakken'. Want hoe meer verschillende individuen betrokken zijn bij het spel, hoe groter de meerwaarde die het spel kan bieden.

HOE JE ELKE DOELGROEP KAN LATEN WINNEN
In de online vorming 'Iedereen wint!' doet speltrainer Marike Coremans je onze visie op spel en diversiteit uit de doeken: 

  • Wat is superdiversiteit?
  • Wat maakt dat je met spel als vormingsmethode diverse groepen kan aanspreken?
  • Welke manieren zijn er om met diversiteit binnen spel om te gaan?

Verwacht je aan een interactieve, speelse vormingssessie waarna je vooral veel goesting zal hebben om je diverse groep in beweging te zetten via spel, zodat iedereen wint! 

Na de vorming kan je dan de bijhorende visienota over spel en diversiteit gratis downloaden, zodat de inhoud veel langer zal blijven nazinderen!

 

Ontwikkeld door De Aanstokerij. Met steun van de Vlaamse Overheid. 

PRAKTISCH

Wat?
Interactieve, speelse vormingssessie boordevol tips en handvaten om ervoor te zorgen dat spel bij je diverse groep 'blijft plakken', zodat iedereen wint. 

Voor wie?
Ideaal voor leerkrachten en studenten lerarenopleiding die met spel aan de slag willen in een diverse groep.

De online vorming vindt plaats via Zoom, waarbij iedere deelnemer achter zijn/haar laptop de vorming volgt. 

Aantal spelers?

5 - 16 spelers

Duur?

2 uur

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Aanstokerij
Organisatie