Anderstalige nieuwkomers van elf tot vijftien jarige alfabetiseren

OKAN-leerkracht aan het werk

Hoe ga je in de derde graad lager onderwijs of de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers aan de slag met leerlingen die amper kunnen lezen of schrijven? Of wat doe je met jongeren die wel kunnen lezen of schrijven, maar dan in een taal met een ander schrift? 

In deze sessie staan we stil bij de begrippen alfabetisering en geletterdheid. Wat verstaan we hier juist onder en wat betekent het voor anderstalige nieuwkomers om als niet- of anders-gealfabetiseerde leerling in de onthaalklas terecht te komen? We zoomen in op het taalverwervingsproces van deze jongeren. Door te werken met concreet lesmateriaal en in interactie met andere (OKAN-)leerkrachten, krijg je praktische tips om jouw leertraject af te stemmen op de noden en diversiteit binnen deze doelgroep. 

We vragen de deelnemers om eigen materiaal dat je gebruikt met je nieuwkomers mee te brengen. Zo wordt de uitwisseling nog rijker en krijg je concrete tips om je eigen materiaal aan te passen waar nodig. 

DocAtlas zorgt voor een selectielijst met allerhande leermiddelen die aansluiten bij de vorming, omdat grasduinen in het leercentrum omwille van de coronamaatregelen momenteel niet mogelijk is.

Doelgroep: Leerkrachten, zorgleerkrachten en -coördinatoren, beleidsondersteuners, directies, pedagogisch begeleiders en andere geïnteresseerden uit het lager onderwijs en OKAN-leerkrachten uit het secundair onderwijs.

Prijs: € 55 per persoon (inclusief broodjeslunch, koffie, thee, water en fruitsap)

Datum: Donderdag 19 november 2020 van 9.30 tot 12.30 uur

Duur: één dagdeel van drie uur 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?