Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Uitbreiding van woordenschat in de klaspraktijk

Logo APB Provinciaal Documentatiecentrum Atlas (docAtlas)
APB Provinciaal Documentatiecentrum Atlas (docAtlas)

Inhoud
De handleidingen en het onderwijs in het algemeen gaan vaak uit van leerlingen die een gewone schoolse weg hebben afgelegd. In de praktijk is dit jammer genoeg niet altijd het geval. Leerlingen met gaten in hun basis of neveninstromers, of leerlingen die 'gewoon' een kleinere woordenschat hebben, kunnen echt wat hulp gebruiken om te werken aan die woordenschatbasis. Door bij je alledaagse activiteiten of lessen een aantal aanpassingen te doen, zal je snel merken dat er ook bij deze leerlingen meer en meer woorden blijven hangen.

Hoe verwerk je precies woordenschat? Hoe komt het dat dit voor sommige leerlingen geen vanzelfsprekendheid is? Hoe zorg ik dat alle leerlingen betrokken zijn? Hoe kan ik zowel de sterke als de taalzwakkere leerlingen aanspreken in één activiteit?

Door verschillende voorbeelden van leerkrachten rechtstreeks uit de praktijk te bekijken, uit te testen, te onderzoeken... krijg je inspiratie om met verschillende werkvormen aan de woordenschatbasis te werken.

Door wie?
Ine Schelfout is SES leerkracht tweede en derde graad in een stedelijke basisschool centrum Antwerpen. Ze heeft een grote liefde voor taal en coöperatieve werkvormen. Sinds vijf jaar geeft ze (actieve) vormingen aan leerkrachten.  

Voor wie?
(toekomstige) leerkrachten lager onderwijs

Corona-maatregelen
Indien er op het moment van de leeractiviteit nog steeds een afstand van anderhalve meter moet bewaard blijven tussen deelnemers kan de leeractiviteit helaas niet doorgaan in ons lokaal in docAtlas Antwerpen. De vorming zal dan doorgaan via een webinar met pauzes van 09.00 tot 15.00 uur.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?