Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Taal- en denkvaardigheden ontwikkelen bij kleuters

Logo Onderwijscentrum Brussel
Onderwijscentrum Brussel

Kleuters zijn voortdurend nieuwsgierig over de dingen rondom hen. Ze zoeken jouw aandacht om er mee naar te kijken en hierop te reageren. En dan stellen ze een heleboel vragen waar jij niet altijd direct een antwoord op hebt.

Het gaat hierbij over die doos waar de kleuter niet bij kan, de natte kousen na een boswandeling, de bruine plek op de appel nadat die gevallen is … Dergelijke alledaagse problemen zorgen voor prikkelende situaties in de kleuterklas. Het zijn die situaties die kansen voor kwaliteitsvolle interactie uitlokken in je klas en de motivatie bij de kleuters stimuleren.

Onderzoekend en breed leren kan het verschil maken voor Brusselse kleuters die meertalig opgroeien of kansarm zijn. Zij leren hierdoor vaardigheden die een hefboom zijn voor hun verdere ontwikkeling.

In deze vorming gaan we in op volgende vragen:

  • Wat zijn je overtuigingen en verwachtingen over onderzoekend leren?Welke onderzoekende houding heb je zelf? Welke meerwaarde ervaar je in een Brusselse klas en school? Hoe wil je onderzoekend leren graag vormgeven in jouw klas?
  • Op welke vragen ga je in? Hoe (her)formuleer je samen met de kleuters een onderzoeksvraag? Hoe doe je dat in de meertalige context van Brussel?
  • Hoe laat je de kleuters zelfstandig werken en wanneer hou je de touwtjes in handen? Zelfregulering of impulscontrole zijn niet evident bij kinderen die opgroeien in kwetsbare situaties. Hoe spelen executieve functies een rol bij onderzoekend leren?
  • Welke interactievaardigheden kan je inzetten om de taal en denkvaardigheden van de kleuters te stimuleren? Hoe zorg je ervoor dat kleuters met weinig taal, onderling in interactie gaan en tot een antwoord of oplossing komen voor hun probleem?
  • Hoe reflecteer je samen met meertalige kleuters om het kritisch denken te stimuleren?
  • Hoe kun je ouders versterken om in te gaan op levensechte problemen thuis? Hoe kunnen ouders hun kind stimuleren in initiatief en zelfsturing bij alledaagse problemen?

Voor wie?


Voor kleuterleerkrachten, SES-leerkrachten, zorgcoördinatoren en directies van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?