Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Ontwikkelen van mondelinge vaardigheden bij jonge kinderen

Kinderen op een bank in een park
Pixabay

Wat?

De interactiestijl van de leerkracht is van doorslaggevend belang bij het stimuleren van de taalontwikkeling bij jonge kinderen. Maar hoe creëer je kansen om kwaliteitsvolle interactie te realiseren in een klas waar de meerderheid van de kinderen meertalig wordt opgevoed? Of waar de kinderen het Nederlands niet als thuistaal hebben? Hoe organiseer je je klas in functie daarvan?

Als we weten dat kinderen leren door te spelen, is meespelen dan ook vanzelfsprekend taalvaardigheid stimuleren of niet …?

Op welke momenten en hoe ontstaat er echte, rijke interactie met en tussen je kinderen? Waar bevinden zich sterke kansen voor taalontwikkeling in de kleuterklas en het eerste leerjaar en hoe benut je optimaal de interactie tussen kinderen onderling?

Een verhaal waar kwaliteitsvolle gesprekken met kinderen samenvalt met ‘betrokkenheid’, een rijk aanbod van (vrij) spel en activiteiten, werkvormen en klasorganisatie.

We focussen tijdens deze vorming op essentiële interactievaardigheden en de nood aan een visie op krachtig onderwijs in een meertalige grootstedelijke context met aandacht voor:

  • het voeren van authentieke gesprekken met een productieve interactiestijl
  • visuele ondersteuning als hulpmiddel bij communicatie
  • een open houding tegenover thuistalen
  • impliciete en expliciete aandacht voor taalontwikkeling doorheen de hele dag

Voor wie?

Voor kleuterleerkrachten, leerkrachten van het eerste leerjaar, SES-leerkrachten, zorgcoördinatoren en directies van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?