Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

De Wondere Ommesprong

'Doe boek' Aan de bron van de Wondere Ommesprong
Ankerpunt

Over de workshops en intervisie:

- Basisworkshop van 6 uur (of 2 x 3 uur) die je kan combineren met:
- Verdiepingscursus (6 uur of 2 x 3 uur).  
- Extra intervisie op school, indien je met specifieke vragen zit bij bepaalde thematieken of zorgen binnen de school. Uren af te spreken. 

Twee pistes

a.    Leerkrachten kunnen deze workshops individueel volgen in het Ankerpunthuis om zo in eigen klas aan de slag te gaan, of de info achteraf te delen met de collega’s

b.    Voor scholen die klasoverschrijdend met heel de school aan de slag willen, kunnen de workshops ook op school gegeven worden en kunnen ze gecombineerd worden met een aantal uren intervisie. 

In deze workshops staat de mentale gezondheid van kinderen én leerkrachten centraal.

Iedereen de handen uit de mouwen! Zo gaan we zelf aan de slag met handige tips rond psycho – educatie en zinvolle doe - opdrachten a.d.h.v  verhalen, knutselen, toneel, muziek, beweging, spelletjes, .... De activiteiten sluiten ook aan bij eindtermen sociale vaardigheden, Taal, MO...
Bij elke activiteit krijg je vele tips en opdrachten rond welbevinden, zelfvertrouwen, veerkracht en sociale vaardigheden uit o.a. psychotherapie.  

'Je kan het hele jaar door creatief werken aan sociale vaardigheden
in de klas of op school'

Doel:

- Kinderen en leerkrachten wel in hun vel
- Preventief en curatief rond sociale vaardigheden, welbevinden,, weerbaarheid, veerkracht, zelfvertrouwen,... werken
- Empathie aanleren
- Klas/schoolsfeer optimaal houden of maken
- Band leerling-leerkracht versterken
- Intern werkmodel leerkrachten bijstellen
- Ouderbetrokkenheid
- Positieve invloed op buitenschoolse leven

Uitgangspunt:

Leerkrachten weten het wel: de klas, de school is meer dan alleen de plek waar aandacht besteed wordt aan cognitieve vaardigheden. Pas als kinderen zich wel in hun vel voelen, staan ze nieuwsgierig open voor nieuwe kennis. Daarom is jouw eerste lijnsrol als leerkracht zo belangrijk. Zeker in deze uitzonderlijke tijden nu heel wat kinderen hun wereld overhoop is gegooid door Covid - 19.

Natuurlijk kan je niet alle problemen oplossen, maar je bent wel dat belangrijke luisterend oor, de vertrouwenspersoon waar de leerling zich veilig bij voelt. 

Jij kan als leerkracht/ (zorg) begeleiders kinderen helpen sociale copingstrategieën  aan te leren en inzichten mee te geven zodat ze weerbaarder en veerkrachtiger opgroeien en vol zelfvertrouwen aan hun toekomst kunnen bouwen.

Bruikbaarheid

Deze informatie is bruikbaar, zowel binnen je klas, als met de hele school. In combinatie met het verhaal, kan je het gebruiken als opening van het schooljaar, als jaarthema of opstarten in de loop van het schooljaar. Zo is het ook handig om bijvoorbeeld de klas of schoolsfeer te optimaliseren, om te werken rond specifieke psycho –sociaal emotionele thema's. Als afsluiter kan het gebruikt worden voor het schoolfeest (toneel...), om te tonen waar de kinderen rond gewerkt hebben, wat ze er uit meenemen en zo ook heel wat tips aan ouders en opvoeders mee te geven. 

De tips en de informatie zijn blijvend. Dit betekent dat je hiermee creatief en interactief aan de slag kan gaan, tevens los van het verhaal, en naar de volgende schooljaren to

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Ankerpunt VZW
Organisatie