Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Zet je EF-bril op. Ondersteun de executieve functies van jouw leerlingen

Odisee logo

EF of executieve functies, zijn de controlefuncties in je hersenen die je gedachten, emoties en gedrag sturen. Deze vaardigheden gebruiken we voortdurend, maar zijn bij kinderen nog volop in ontwikkeling. Wanneer je je EF-bril opzet in de klas, ondersteun je
deze vaardigheden en daag je hen uit om hierin verder te groeien. Zo zal er een stevige basis gelegd worden voor leren leren. In deze vorming ontdek je hoe je hen het beste kan begeleiden in het leren plannen, het onmiddellijk opstarten van een taak of het gericht lezen van de opdracht.

Doelgroep

Aanbod voor individuele leerkrachten lager onderwijs, zorgleerkrachten, zorgcoördinatoren en directies. Om een goede verankering in de klas- en schoolwerking te bevorderen raden we jullie aan om met twee of meer personen per school deel te nemen.

Programma

Doorheen de sessies leer je jouw EF-bril opzetten. Drie didactische bouwstenen vormen hierbij de basis: EF-interactie, EF-activiteiten en EF-organisatie. 

Doel

De deelnemers leren:
• Wat executieve functies zijn en hoe deze voortdurend ingezet worden in de dagelijkse klaspraktijk.
• Hoe EF zich ontwikkelt en hoe dit kan geobserveerd worden bij lagere schoolleerlingen.
• Hoe je op een haalbare manier de executieve functies en het leerproces van de leerlingen kan versterken.
• Hoe te groeien in een EF-ondersteunende leerkrachtstijl en klasorganisatie.
• Welke activiteiten kunnen ingezet worden om enerzijds de executieve functies van de leerlingen te ondersteunen, anderzijds om leerlingen inzicht te geven in executieve functies en hun leerproces.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?