Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Tentoonstelling De aarde. De planeet bekeken vanuit de ruimte.

Logo Géopolis Brussel
Géopolis Brussel

In het kader van de Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit van de Stad Brussel presenteren Géopolis (geopolis.brussels), de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) en BELSPO (Federaal Wetenschapsbeleid) een tentoonstelling over de aarde bezien vanuit de ruimte.

Deze tentoonstelling wordt gepresenteerd op 3 locaties: bij Géopolis (Ateliers des Tanneurs), op de hekken van het Egmontpark en in de Lift (de nieuwe ruimte van Géopolis aan de bodem van de liften bij het Justitiepaleis).

Op de hekken van het Egmontpark en bij Géopolis worden de bijzondere foto’s getoond die Thomas Pesquet maakte vanuit de Cupola, het observatorium van het Internationale Ruimtestation ISS. Gedurende 200 dagen en 200 nachten nam de astronaut duizenden foto’s van de planeet. Deze onthullen de schoonheid, maar ook de kwetsbaarheid van de aarde.

De tentoonstelling omvat daarnaast ook satellietfoto’s die de impact van menselijke activiteiten op ecosystemen documenteren en in beeld brengen. Deze foto’s zijn tentoongesteld bij Géopolis en in de Lift, in samenwerking met de Belgian Earth Observation diensten van BELSPO. 

De beelden nodigen uit om actie te ondernemen voor het behoud van onze planeet. Ieder op zijn eigen manier!

Bij de tentoonstelling organiseert Géopolis workshops voor klassen van het secundair onderwijs. De rondleiding bestaat uit een korte (interactieve) presentatie en rondleiding door de expositieruimte. Tijdens de presentatie vertellen over de activiteiten van de Europese ruimtevaartorganisatie en over de manieren waarop we de aarde kunnen fotograferen en in beeld kunnen brengen vanuit de ruimte. Ook stellen we vragen over de impact van de menselijke activiteiten op de aarde en de verschillende ecosystemen. Tijdens de rondleiding kunnen de leerlingen de foto’s bekijken van Thomas Pesquet en de satellietbeelden van BELSPO. Ook maken ze in groepjes een opdracht die ze vervolgens presenteren aan klasgenoten en begeleiders.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Géopolis Brussel
Organisatie