Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Ontwerpen en onderzoeken in een diverse kleuterklas én tegelijk de taal stimuleren? STEM op taal

STEM op Taal

STEM is in. Ook in kleuterklassen wordt aan Science-Technology-Engineering-Mathematics gedaan. Maar kunnen mijn kleuters dat wel aan? En brengt dat wel op? In deze workshops zoomen we in op de meerwaarde van STEM voor de taalontwikkeling van kleuters. We stellen een benadering voor om tegelijk aan STEM én taal te doen, die uitvoerig is getest in 13 Vlaamse kleuterklassen met heel wat meertalige kleuters en kleuters met een lage SES tijdens een onderzoek van hogeschool Odisee.

Doelgroep

Kleuterleerkrachten die werken met de oudere kleuters. 

Doelstellingen

Je kan de kenmerken van goed STEM-onderwijs opsommen.
Je kan in eigen woorden uitleggen hoe een STEM-cyclus voor kleuters is opgebouwd.
Je kan een aantal gebruikte taalondersteunende technieken aangeven bij een voorbeeldthema
Je kan de krachtige combinatie van STEM en taal aantonen in vijf tips voor de praktijk.

Methodiek

Tijdens deze doe- en luisterworkshop ligt het accent op STEM en taal. Je ervaart de benadering zelf tijdens een demo en je analyseert videofragmenten met goede voorbeelden. De deelnemers krijgen een impressie van een ontwikkeld STEM op taal thema. De deelnemers krijgen tijdens de workshop de kans om ideeën te delen. De deelnemers worden geïnspireerd en uitgedaagd om te werken rond STEM en taal in de kleuterklas. 

Beginsituatie

Er zijn geen specifieke verwachtingen. Wij focussen op kleuterleerkrachten die werken met de oudere kleuters.

Kostprijs
De kostprijs van de vorming bedraagt € 50.

Docenten

Thijs Eeckhout is docent Wereldoriëntatie en STEM bij Odisee. Hij is een actief lid van de onderzoeksgroep ExploRatio, die zich richt op het stimuleren van kritisch en creatief denken over wetenschap en maatschappij bij leerlingen en studenten. Thijs Eeckhout werkt ook als lerarenopleider binnen de educatieve bachelor in het lager en het kleuteronderwijs. Zijn onderzoeksinteresse ligt o.a. bij STEM in het basisonderwijs en ‘outdoor learning’.
 
Marlies Algoet is taaldocent en onderzoeker bij Odisee. Ze is taalexpert kleuteronderwijs en schreef het boek Maximaal Megataal. Tips voor meer taal, meer denken en meer onderwijstijd in de 2de en 3de kleuterklas (Garant, 2016).  Naast het stimuleren van rijke taaldenkgesprekken, ligt haar onderzoeksinteresse bij het bevorderen van ontluikende geletterdheid en socio-emotionele ontwikkeling (Het Toverbos) vooral bij kansarme kleuters in een superdiverse omgeving.
 
Helena Taelman is taaldocent en onderzoeker bijOdisee. Ze focust graag op de mondelinge taalvaardigheid in de kleuterklas, met bijzondere aandacht voor woordenschat. Verder blogt ze op de blog kleutergewijs en ijvert ze voor een betere brug tussen onderzoek en praktijk.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Odisee
Organisatie