Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Workshop : Hoe een leerling in rouw ondersteunen?

Logo Rouw en verlies Vlaanderen
Rouw en verlies Vlaanderen

Rouw en verlies Vlaanderen wil rouw en verlies bespreekbaar maken en taboes doorbreken, ook in het onderwijs. Daarom geven we over heel Vlaanderen bijscholingen aan leerkrachten, telkens op maat: leerkrachten kleuter, lager onderwijs en het secundair onderwijs. 

In al onze opleidingen staan we stil wat rouw is en wat het met je doet, hoe een kind rouwt en hoe je als leerkracht, ondersteuner, leerlingbegeleider, concreet aan de slag kan met een kind in rouw en met een klas in rouw.

Wat zeg je en wat zeg je beter niet? Hoelang duurt rouw? Hoe kan je nabij zijn en hoe doe je dit? 

Tijdens de opleiding krijg je een theoretische houvast en werkvormen mee waar je onmiddellijk mee aan de slag kan, ook preventief. Toch is het vooral de bedoeling dat we vanuit de praktijk werken. We gebruiken altijd casussen vanuit het werkveld. Maar als het kan vragen we iedere deelnemer een casus door te sturen waar je met de handen in het haar zit of waar je meer uitleg over wilt. We bundelen alle casussen en vertrekken vanuit jouw realiteit als leerkracht en/of medewerker in de school. Doorheen de dag stemmen we zowel de training als de theorie af op de ingestuurde casussen waardoor je concreet aan de slag kan gaan.

We staan dus stil bij de beleving van rouw bij leerlingen en hun ontwikkelingsniveau. Er zijn drie opleidingen, we geloven nu eenmaal heel erg in maatwerk. De verschillende doelgroepen zijn opgedeeld in de onderstaande leeftijdsgroepen: 

  • tweeëneenhalf  tot vier jaar;
  • vier tot zes jaar;
  • zes tot negen jaar;
  • negen tot twaalf jaar;
  • twaalf tot en met veertien jaar;
  • veertien, vijftien jaar tot en met 18+;

Telkens staan we stil hoe jongeren vanuit enerzijds het aso, tso, bso en dso uiting geven aan rouw. 

Deze opleiding is er ook voor kinderen die rouwen om de scheiding van vader en moeder. 

Na het volgen van deze workshop zal je niet alleen de leerling in rouw kunnen ondersteunen, maar ook de hele klas/groep.

Lijkt dit iets voor jou? Neem dan een kijkje op onze website Rouw en verlies Vlaanderen je vindt er de concrete data terug. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?