Stressdetectie en aanpak bij leerlingen


Herken je het gevoel dat je ervaart wanneer je energiebatterij stilaan leegloopt en moeilijk opgeladen krijgt? Maar herken je ook het onmachtsgevoel wanneer één van je leerlingen tilt slaat en niet langer bij machte is te presteren? Wat willen deze stresssignalen ons vertellen? Deze nascholing verheldert hoe leerlingen reageren op innerlijke stressophoping. Tevens krijg je praktische tools aangereikt hoe je als leerkracht hiermee omgaat.

Programma

Tijdens deze nascholing verdiepen we ons hoe jij, als leerkracht, aan stressdetectie kan doen. Niet alle leerlingen uiten innerlijke stress op dezelfde wijze. We leren hun stressuiting te vertalen: wat hebben deze leerlingen nodig om de innerlijke rust te bevorderen? We gaan inzoomen op de werking van het overlevingsstressmechanisme maar van grootste belang is het integreren van technieken om de innerlijke rust bij jezelf én bij jouw leerlingen opnieuw te activeren.

Doelstellingen

  • Je detecteert bij jezelf en jouw leerlingen zowel innerlijke alsook uiterlijke stresssignalen op fysiek, emotioneel en mentaal niveau.
  • Je herkent het verschil tussen gezonde en ongezonde stress bij jouw leerlingen.
  • Je krijgt handvaten aangereikt om technieken te oefenen die de stressreductie bevorderen.

Doelgroep

Leerkrachten, directies, zorgcoördinatoren, ondersteuners en CLB-medewerkers uit het lager onderwijs (2de en 3de graad) en secundair onderwijs (1ste graad).

Begeleiding

Ingrid Noorts, kindertolk, kinder- en jongerentherapeute, gezondheidsconsulente en biofeedbacktherapeute. Zij is werkzaam in haar eigen praktijk LEEF! Expert maar ook als collega in de groepspraktijk Meraki te Ekeren. Met 26 jaar dienst als zorgcoördinator is zij dankbaar voor de samenwerking en leerervaringen met ouders, leerlingen en leerkrachten.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?