Zelfzorg : Als je het als leerkracht goed hebt, hebben de leerlingen het goed met jou?


Veel leerkrachten zijn begaan met het welzijn van hun leerlingen. Zowel op het vlak van de cognitieve invulling als op het vlak van het sociale emotionele welzijn. Deze leerkrachten geven dan ook enorm veel van zichzelf om het de leerlingen naar hun zin te maken... Maar wat 'nemen' ze voor zichzelf? Hoe zorgen zij ervoor dat ze de balans bewaren?

Programma

We gaan op een interactieve manier op zoek naar de oorzaken van opgebrand zijn, naar een definitie van goede zelfzorg, naar het inzetten van je veerkracht en het verhogen van je draagkracht. We staan stil bij de 3 grote behoeften in de zelfzorg: de autonomie, de competentie en de relationele verbondenheid.

Iedere leerkracht die om zijn leerlingen geeft, geeft liefst ook om zichzelf. Dat klinkt makkelijker dan het is, net daarom mogen we er erkenning aan geven. Want, pas als je goed voor jezelf zorgt, kan je het beste van jezelf geven ... ook aan je leerlingen!

Doelstellingen

De deelnemers:

  • komen op voor zichzelf op een niet-egoïstische manier;
  • vinden een balans tussen geven en nemen, werk en privé, zichzelf en de andere.

Doelgroep

  • Alle leerkrachten uit het basisonderwijs en (buitengewoon) secundair onderwijs die bezorgd zijn om hun leerlingen en daarom ook voor zichzelf zouden moeten zorgen.
  • Alle zorgcoördinatoren en leerlingenbegeleiders die qua taak ook instaan voor de zorg voor de leerlingen.
  • Alle geïnteresseerden die zich bekommeren om de zelfzorg en er mee te maken hebben.

Begeleiding

Ann Geentjens, klinisch psychologe, leerkracht psychologie en communciatie, leerlingbegeleider, begeleider Postgraduaat socio-emotionele leerlingbegeleiding s.o. en educatieve medewerker CNO.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?