Computationeel denken? Haalbaar in elk vak! : Nascholing


‘Computationeel denken’ is één van de nieuwe eindtermen. Te moeilijk? Think again! Spannend en uitdagend, dat zeker! Hoe kan dat concreet in jouw vak? En hoe verwerk je deze leerinhoud in een lesuur van 50 minuten? Je ontdekt toegankelijke opdrachten die je in verschillende lesinhouden kan integreren. Deze nascholing biedt je concrete handvaten om deze eindtermen in jouw eigen onderwijspraktijk aan bod te brengen.

Programma
Je start met het ontdekken van eenvoudige online en offline oefeningen. Op basis hiervan onderzoek je hoe je deze opdrachten met kleine aanpassingen in verschillende vakken kan integreren. Aan de hand van enkele theoretische handvaten ga je na of een eigen gecreëerde opdracht voldoet aan de principes van computationeel denken. Op het einde van de nascholing kan je computationeel denken op een eenvoudige manier integreren in jouw lessen.

Doelstellingen
De deelnemers:

  • benoemen aan de hand van verschillende soorten online en offline opdrachten de principes van computationeel denken;
  • ontwerpen eigen gecreëerde opdrachten die voldoen aan de principes van computationeel denken;
  • gebruiken een grafische programmeertaal zoals Scratch;
  • brengen computationeel denken logisch en stapsgewijs aan.

Doelgroep
Leerkrachten van de eerste graad secundair onderwijs.

Een beperkte voorkennis zoals aan bod gekomen in ‘Computationeel denken? Aan de slag met Scratch!’ is noodzakelijk om deel te nemen. Deze basisconcepten worden wel herhaald en verder toegepast.

Begeleiding
Morgane en Elisa zijn reeds bij de opstart van coding-academie CodeFever en haar spin-off FTRPRF betrokken bij het ontwikkelen van lesmateriaal en het geven van lessen over computationeel denken. De expertise van CodeFever inspireert jaarlijks meer dan 6500 jongeren na de schooluren. FTRPRF vertaalt die expertise graag naar het onderwijs.

 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?