Computationeel denken? Aan de slag met Scratch! : Nascholing


Is computationeel denken onbekend terrein voor jou en wil je hier in jouw les mee aan de slag gaan? Deze nascholing vormt het antwoord! Je maakt kennis met motiverende en onderbouwde offline oefeningen en online programmeeropdrachten in Scratch. Na deze nascholing zijn de begrippen sequentie, lussen, controlestructuur en debugging zo klaar als een klontje voor jou en kan je leerlingen optimaal begeleiden tijdens programmeeropdrachten.

Programma
Je gaat tijdens deze nascholing stapsgewijs aan de slag met programmeerconcepten: je maakt telkens kennis met een concept en oefent dit vervolgens in. Je oefent telkens aan de hand van een offline opdracht gevolgd door een online oefening in Scratch. Door de wisselwerking tussen online en offline opdrachten én de stapsgewijze opbouw beheers je de basisconcepten van programmeren tegen het einde van de nascholingsdag. Door die concrete ervaring, de uitwisseling met andere deelnemers en de talrijke pedagogisch-didactische suggesties kan je jouw leerlingen optimaal begeleiden bij hun kennismaking met computationeel denken. Je kan op die manier beter inspelen op vragen en onverwachte uitdagingen.

Doelstellingen
De deelnemers:

  • hebben via verschillende soorten online en offline opdrachten inzicht in de principes van computationeel denken;
  • benoemen de basisprincipes van computationeel denken;
  • gebruiken de grafische programmeertaal Scratch tijdens concrete toepassingen;
  • beantwoorden de meest voorkomende vragen en uitdagingen van leerlingen tijdens het programmeren.

Doelgroep
Deze nascholing focust op leerkrachten van de eerste graad secundair onderwijs. Voorkennis is niet noodzakelijk om deel te nemen. De nadruk ligt op het inoefenen van programmeeroefeningen in Scratch onder begeleiding van coaches die je live bijstaan.

Wil je je nog meer verdiepen in hoe je deze inhoud concreet binnen je vak kan integreren, dan kan je de nascholing ‘Computationeel denken? Haalbaar in elk vak!’ volgen.

Begeleiding
Morgane Kruglanski en Elisa David zijn reeds bij de opstart van codingacademie vzw CodeFever en haar spin-off FTRPRF betrokken bij het ontwikkelen en onderwijzen van het lesmateriaal. De kennis die CodeFever jaarlijks aanleert aan 6 500 jongeren na de schooluren, wil FTRPRF nu vertalen naar het onderwijs.

 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?