De directeur als aanstuurder van groepsdynamiek : Masterclass de directeur van nu...en straks!


Als directeur kom je in een leidinggevende functie terecht. Heel wat mensen rekenen op jou om krijtlijnen uit te tekenen, oplossingen te vinden bij conflicten en samenwerkingen te stimuleren. Maar de ene school is de andere niet. Het ene team is het andere niet. Hoe pak je dat dan aan? In deze Masterclass gaan we voorbij de theorie naar de praktijk van groepsdynamiek, coaching, communicatie, conflict, samenwerken, leiderschap, ...

Doelgroep

Directeurs, adjunct-directeurs

Middenkader

Beleidsondersteuners

 

Dag 1: Leiderschap op school, een kwestie van management en communicatie

Leiderschap in onderwijscontexten is een complexe aangelegenheid. In deze sessie verken je welk soort management of leiderschap het best bij jou, je werk en jouw context past. We exploreren aan de hand van theorie en casuïstiek volgende vragen:  

  • Wat is leiderschap?
  • In welk soort leiderschap voel ik me het best? 
  • Hoe stem ik mijn leiderschap af op de behoeften van mijn team?
  • Hoe stem ik mijn leiderschap af op de behoeften van mijn individuele collega’s?


Dag 2 - voormiddag: Inzicht in het systeem van sterk samenwerkende teams
Samenwerken of samen werken? Het klinkt eenvoudiger dan het is. Om als team optimaal samen te werken (of zoals Tuckman over Performance schrijft) heeft het al een stevig traject afgelegd. Deze voormiddag ontdek je wat een ‘team’ allemaal omvat en hoe je met teamcoaching aan de slag kan gaan. Net als individuele coaching wordt van een teamcoach een bijzondere set kennis, vaardigheden en houding verwacht. Via oefeningen maak je kennis met een greep uit dat pallet en word je uitgenodigd om hier verder mee aan de slag te gaan.

Naast theorie en praktijkoefeningen, staat leren samen werken mee centraal. We gaan voorbij de intervisie en vertrekken vanuit systeemkaders en principes van de groepsdynamica om hier verder op in te gaan.


Dag 2 - namiddag: motiveer het individu als deel van het team
Tegenstanders van groepsdynamica durven wel eens stellen dat ‘dé groep niet bestaat’. Want een team bestaat niet zonder de individuele personen. Het is dan ook niet onbelangrijk om ook vanuit de leden van de groep, het team te benaderen. In deze sessie onderzoeken we de wereld van de motivatietheorieën. Ontdek dat naast de Zelfdeterminatietheorie (Vansteenkiste) ook andere kaders en principes bestaan die je als denkkader kan gebruiken om met de teamleden aan de slag te gaan. Dankzij reflectie op het eigen werk, krijg je in interactie met anderen meer zicht op wat jouw motivatie én die van je collega’s kan doen toenemen. Je ontdekt op welke manier je meer of minder invloed hebt op dat aspect van welbevinden op het werk.  

 

Dag 3 - voormiddag: Zorg na slechtnieuwsgesprekken
Functioneringsgesprekken, waarderingsgesprekken of evaluatiegesprekken. Hoe ze ook noemen, voor de directeur of schoolleider is het een moment om positieve of negatieve waardering te geven en ontvangen en samen met een collega stil te staan bij hoe de professional functioneert. Maar een minder goede evaluatie is minder evident om als collega te ontvangen en als leidinggevende om te geven. Wanneer een doordachte aanpak en nazorg over ‘wat na dit gesprek’ ook aanwezig is, krijgt dit moment een andere betekenis. 

Ontdek je hoe je van dit moment een kantelmoment maakt. 


Dag 3 - namiddag: praktijkvoorbeelden 
We reflecteren op basis van getuigenissen van directies uit basisonderwijs en secundair onderwijs. Er is de mogelijkheid om hen vragen stellen en informatie uit te wisselen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Eekhout Academy
Organisatie