Wiskunde en Computationeel denken? Een perfecte match!


Dat wiskunde en computationeel denken gemakkelijk met elkaar te verweven zijn, is algemeen geweten. Wist je ook dat je niet per se hoeft te programmeren om rond computationeel denken te werken? Hoe je dat concreet kan doen, ontdek je tijdens deze nascholing. Je maakt kennis met de concepten computationeel denken in de tweede graad, gekoppeld aan wiskundeopdrachten. Een hele reeks inspirerende voorbeelden gecombineerd met handvaten, bieden jou een leidraad hoe je doelgericht ‘Computationeel denken’ kan integreren in je wiskundevak.

Programma
Op basis van enkele korte activiteiten verken je de basisconcepten computationeel denken uit de eerste en tweede graad. Je gaat aan de slag met de principes van programmeren (sequentie, herhalingsstructuur, keuzestructuur) en elementen van programmeertalen (variabelen, datatypes, operatoren, parameters, condities, procedures of functies) bij het volbrengen van eenvoudige wiskundeopdrachten uit de tweede graad. Je werkt zowel met Scratch, MakeCode (zowel block-based als in JavaScript) als Python. In de namiddag verdiep je je verder in verschillende integratieopdrachten die je inspiratie bieden om computationeel denken in je wiskundelessen te integreren. Je steekt zelf de handen uit de mouwen en creëert met de nodige tips & tricks lessen met doelgerichte uitdagende, originele en plezante activiteiten.

Doelstellingen
De deelnemer:

  • beheerst de principes van computationeel denken van de eerste en tweede graad;
  • integreert computationeel denken in wiskundeopdrachten;
  • integreert programmeerprincipes in wiskundeopdrachten;
  • gebruikt een grafische programmeertaal;
  • bouwt een module computationeel denken geïntegreerd in wiskunde-activiteiten uit.

Doelgroep
Leerkrachten van de tweede graad secundair onderwijs. Je beschikt over kennis van de basisconcepten computationeel denken in de eerste graad. Je hebt reeds ervaring met een (block-based) programmeertaal.

Nood aan een opstapje om te weten wat computationeel denken precies inhoudt? Op 19 oktober 2021 gaat de nascholing ‘Computationeel denken? Aan de slag met Scratch!’ door waarbij alle basisconcepten worden uitgelegd en toegepast. Toch al enige voorkennis maar wil je nog een opfrissing? Op 16 november 2021 gaat de online nascholing ‘Computationeel denken? Haalbaar in jouw vak’ door waarbij de opgefriste programmeerconcepten toegepast worden op elk vak. Voor beide nascholingen kan je je via de CNO-website inschrijven.

Begeleiding
Morgane en Elisa zijn reeds bij de opstart van de coding-academy CodeFever en haar spin-off FTRPRF betrokken bij het ontwikkelen en onderwijzen van het lesmateriaal. De kennis die CodeFever jaarlijks overlevert aan 6500 jongeren na de schooluren, wil FTRPRF graag vertalen naar het onderwijs.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?