Sociale robot : Programmeer een glimlach


Een sociale robot, wat moet je je daar bij voorstellen? Hoe werkt zoiets? En hoe sociaal is zo'n sociale robot dan precies? Het project ‘Sociale Robot’ wil jou ondersteunen om rond deze vragen aan de slag te gaan, en omvat het ontwerpen, bouwen en programmeren van zo’n robot. Dankzij herbruikbaar materiaal zoals een kartonnen doos of lege verpakking kunnen de leerlingen hun fysieke robot vormgeven. Het wordt nog leuker als ze op een creatieve manier de robot een persoonlijke toets geven.

Programma
In deze workshop leer je de verschillende fases van het ontwerp- en bouwproces kennen en overloop je de mogelijkheden voor in de klas. Je maakt ook kennis met de online simulator die toelaat eerst te simuleren wat je de zelf ontworpen robot wil laten doen.

Je kan al eens surfen naar www.aiopschool.be/socialerobot . Er is ook een leerpad voor leerkrachten op www.dwengo.org .

Doelstellingen
Na het volgen van deze nascholing

  • bouw je met jouw leerlingen een sociale robot;
  • programmeer je de robot grafisch;
  • betrek je concepten van computationeel denken;
  • verwoord je de eindtermen van techniek die aan bod komen.

Er is geen voorkennis nodig.

Begeleiding
Natacha Gesquière is licentiaat wiskunde. Ze stond vele jaren in het onderwijs als leerkracht wiskunde, maar is nu STEM-coach aan de Universiteit Gent en Dwengo vzw. Ze ontwikkelt didactisch materiaal voor Dwengo vzw rond STEM, computationeel denken, artificiële intelligentie en programmeren.

Bjarne Van de Velde volgde de lerarenopleiding wiskunde-fysica en is reeds jaren vrijwilliger bij Dwengo vzw. Momenteel maakt hij beroepsmatig lespaden voor Dwengo vzw.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?