Grafieken maken met Python : Computationeel denken en programmeren in de wiskundeles


Je kan computationeel denken en programmeren integreren in de wiskundeles door ze toepassingsgericht te gebruiken om te werken aan de vakeigen lesdoelen. De interactieve Python notebooks met onderwerpen uit de wiskundeles, zijn daarbij een handig hulpmiddel. Bv. grafieken van rechten en parabolen, spreidingsdiagrammen, stelling van Pythagoras… Je hebt toegang tot deze (gratis) online Python notebooks via een webbrowser, er hoeft geen extra software geïnstalleerd te worden.

Programma
In deze hands-on workshop maak je kennis met de interactieve notebooks die je nadien in de klas met je leerlingen gebruikt.

A.d.h.v. de programmeertaal Python teken je rechten en bepaal je het snijpunt van twee rechten. Je zal experimenteren met de parameters in de vergelijking van een rechte. Je tekent ook spreidingsdiagrammen van (echte) data en je gaat aan de slag met een notebook met een STEM-context.

Omdat ook in de lessen wetenschappen en STEM vaak grafieken worden gemaakt, zijn de notebooks ook voor deze lessen bruikbaar.

Doelstellingen
Leerkrachten kunnen:

  • rechten en bepalen snijpunten van twee rechten aan de hand van Python notebooks tekenen;
  • werken met spreidingsdiagrammen;
  • computationeel denken en programmeren integreren in de wiskundeles.

Doelgroep
Leerkrachten wiskunde, wetenschappen en STEM van de tweede graad aso en tso

Begeleiding
Natacha Gesquière is licentiaat wiskunde. Ze stond vele jaren in het onderwijs als leerkracht wiskunde, maar is nu STEM-coach aan de UGent en Dwengo vzw. Ze ontwikkelt didactisch materiaal voor Dwengo vzw rond STEM, computationeel denken, artificiële intelligentie en programmeren.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?