Het stiekeme nut van kunst en cultuur: Cursus


Een inspiratiedag cultuur- en kunsteducatie.

Cultureel bewustzijn is één van de sleutelcompetenties bij de nieuwe eindtermen secundair onderwijs. Eraan werken, betekent dat je jongeren leert reflecteren op zichzelf, op de anderen en op de wereld. Kunst en cultuur worden hierbij beschouwd als transversale begrippen die van betekenis kunnen zijn in elk vak. Ze helpen jongeren om zich te oriënteren in een complexe en snel veranderende samenleving. Tijdens deze nascholing focussen we op de rol die kunst hierin kan spelen. We gaan ook concreet aan de slag met de theorie en de inhouden en staan stil bij mogelijke evaluatievormen en tools. Je onderzoekt zelf hoe je een activiteit kan ontwerpen waarin kunst en cultuur betekenisvol aan bod komen en waarmee je het cultureel bewustzijn van jongeren vergroot.

Programma

  • Voormiddag: inspiratiesessie

Kunst richt zich bij uitstek tot de verbeeldingskracht. Het is een krachtige vorm van communicatie en daagt je uit om anders naar de werkelijkheid te kijken. Het leert ons de juiste vragen stellen. Het kan jongeren inzicht geven in actuele en maatschappelijke thema's die in alle vakken aan bod kunnen komen zoals: identiteit, duurzaamheid, ecologie, migratie … Verschillende bronnen, methodieken en praktijkvoorbeelden komen aan bod. Leer hoe je samen met je leerlingen kunst kan waarderen, ervaren en beschouwen. Kortom, ontdek het stiekeme nut van kunst en cultuur.

  • Namiddag: verdiepingssessie

We blikken kort terug op de belangrijkste didactische principes om kunst en cultuur te integreren in je lesactiviteiten en het cultureel bewustzijn van jongeren te vergroten. Ook krijg je voorbeelden van mogelijke evaluatievormen en tools. Daarna ga je meteen aan de slag met je eigen lespraktijk en lesideeën. Breng dus zeker eigen materiaal mee. Je past aan, verbetert en gaat op zoek naar haalbare ingrepen. De docent coacht jou en geeft tips en inspiratie. Door samen te werken met andere leerkrachten kunnen er verfrissende nieuwe insteken en ideeën ontstaan. We presenteren de activiteiten/lessen aan elkaar en verkennen in groepjes de mogelijkheden om de doelstellingen te evalueren. Kortom, een productieve namiddag met veel uitwisseling en van elkaar leren.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook