Mentorenvorming 2022-2023


Leer leerkrachten-in-opleiding op de juiste manier coachen via mentorenvorming op jouw maat. De lerarenopleiding van AP Hogeschool ontwikkelde een specifiek vormingsaanbod dat jou helemaal omvormt tot de geknipte mentor. Ons programma vertrekt vanuit een aantal duidelijke en heldere speerpunten die de sterkte van de mentorenvorming al meermaals heeft bewezen.

COACHEN IS SAMEN ONTDEKKEN 
We staan stil bij de mogelijkheden van coaching als vaardigheid. Anders dan als expert, vertrekt de leerkracht bij coaching vanuit het niet-weten en gaat hij met de coachee op pad om samen het best mogelijke te ‘ontdekken’.

IEDEREEN COACH? VORMING VORMT HET SLEUTELWOORD!
Niet iedere goede leraar is meteen ook een goede coach. Iedereen kan uitgroeien tot een uitstekende mentor, maar dat vereist wel expertise en scholing. Reflecteer, ga op zoek naar je doel, stuur bij en ontdek mogelijkheden door je eigen oordeel uit te stellen.

GROEIEN ALS COACH DANKZIJ HET GRROW-MODEL
Bij ons werk je met het GRROW-model van Jef Clement (Goal – Reality – Resource – Options – Will): waarderend en inspirerend coachen staat daarin centraal. Aansluitend train je zeven vaardigheden (exploreren, waarderen en bekrachtigen, betrokken confronteren, uitdagen, inspireren, toelaten en ontspannen) aan de hand van concrete cases. Kaders worden geschetst aan de hand van praktijkoefeningen.

 

We organiseren de nascholing twee keer. Je kan kiezen uit 1 van de volgende 2 sessies. 

het eerste semester

 • maandag 17 oktober 2022
  dinsdag 15 november 2022
  donderdag 15 december 2022
   

het tweede semester

 • dinsdag 17 januari 2023
  donderdag 9 februari 2023
  maandag 17 april 2023

PRIJS?
De opleiding is gratis

ONZE MENTOREN STAAN KLAAR!
Lies Pycke studeerde voor een professionele BA leraar en een MA Filosofie en volgde een Specifieke lerarenopleiding. Ze volgde zowel de basisopleiding als de verdiepingscursus ‘waarderend en inspirerend coachend’. Binnen de lerarenopleiding Lager Onderwijs neemt ze de pedagogische vakken voor haar rekening en staat ze in voor de intervisies. Tevens onderwijst ze filosoferen met kinderen en jongeren in Nederland en in België. Ze is ook pedagogisch begeleider voor vrije niet-confessionele scholen.

Maja Christiaens studeerde Psychologie en volgde tevens een NLP-opleiding (Neuro-Linguïstisch Programmeren). Vooraleer ze de stap zette naar de lerarenopleidingen was ze actief als leerkracht en als coördinator in het schoolopbouwwerk. In de lerarenopleiding is zij naast lector ook coach van teacher-design teams, onderzoeker als beleidsondersteuner.

Bij vragen kan je steeds onderstaande personen contacteren:

Lies Pycke - lies.pycke@ap.be

Maja Christiaens - maja.christiaens@ap.be

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook