Talig aan de slag met muzische impulsen


De focus van deze workshop is ontwikkelingsgericht muzisch taalonderwijs. We inspireren je met enkele praktijkvoorbeelden van multidisciplinaire workshops beeld, muziek, drama en beweging die we ontwierpen voor meertalige basisscholen met schooltaal Nederlands. De zelfsturende, interactieve werkvormen zijn tevens betekenisvol voor vroeg vreemdetalenonderwijs in de basisschool. We kiezen voor impliciet taal leren door taal als middel te gebruiken om de activiteiten aan te kondigen, erover in interactie te gaan en te reflecteren op het creatieve proces.

De workshops werden gebundeld in het boek Taalduiken en artisticuleren van auteurs Karen Reekmans, Elisabeth Henry en Anne-Lore Baeckeland.  

Wat mag je verwachten?

  • We duiken samen in enkele interactieve, muzische werkvormen en bespreken de meerwaarde voor zowel muzische vorming als taalstimulering.
  • We lichten de principes van muzisch taalonderwijs en taalontwikkelend lesgeven in meertalige klassen toe. We zoomen in op het belang van onvoorspelbaarheid in het creatieve proces.
  • Je gaat naar huis met een gratis exemplaar van het boek Taalduiken en artisticuleren van auteurs Karen Reekmans, Elisabeth Henry en Anne-Lore Baeckeland.

Door wie?
Karen Reekmans is lector-onderzoeker aan de Hogeschool PXL in Hasselt. Ze geeft vakdidactiek vroeg vreemdetalenonderwijs Frans en meertaligheid aan de studenten van de lerarenopleiding PXL-Education lager en kleuteronderwijs. Verder begeleidt ze studenten die stage lopen in het immersieonderwijs Nederlands in Luik en is zij verbonden aan PXL-Research voor praktijkgericht onderzoek over schooltaal Nederlands in meertalige klassen taalCULTuur, ArtiCULan en Liever lezen!. Haar werk werd bekroond met het Europees talenlabel 2019, een kwaliteitslabel voor innovatief talenonderwijs.

Voor wie?
(toekomstige) leerkrachten basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook