Hoe taalvaardigheid en kritisch denken jouw leerlingen wereldwijzer maken in deze tijd van over- en fake informatie


Fake news, polarisering, factchecking, complottheorieën en de niet aflatende informatiestroom. Hoe bewaar je het overzicht? Hoe ontkracht en factcheck je? En kan je iemand die diep in de fabeltjesfuik is gezwommen nog terughalen? Taal en kritisch denken spelen hierin een grote rol. Aan de hand van kneepjes uit de klassieke retorica, de grootste complottheoriën van de 20ste eeuw, wetenschapsfilosofie en een dosis oefeningen leer je hoe je met je leerlingen deze kritieke toestand kritisch kan benaderen.

Programma
We bespreken verschillende vormen van epistemologie, zonder daarbij meer moeilijke woorden dan epistemologisch en wetenschapsfilosofie te gebruiken. We behandelen niet alleen mogelijke fouten in kritisch denken, maar ook de mogelijke wisselwerking tussen taalvaardigheid en kritisch denken. We vragen ons af op welke wijze taal noodzakelijk is om kritisch te denken en of je dus ook kan werken aan kritisch denken door te werken aan taalvaardigheid. Dit alles koppel je aan de laatste stand van zaken rond taalvaardigheidsonderwijs, aan het geven van feedback en aan burgerschapseducatie.

Doelstellingen
Na het volgen van deze nascholing...

  • ken je de basisprincipes van wetenschapscommunicatie die interessant is voor je leerlingen die hun scriptie of eindwerk schrijven;
  • heb je inzicht in de laatste stand van zaken rond feedback, kritisch denken en burgerschap;
  • maak je gebruik van een bundel lesmateriaal rond kritisch denken, complottheorieën, drogredenen en argumentatieleer;
  • geef je een lessenreeks rond kritisch denken en taalvaardigheid aan de hand van het aangeboden lesmateriaal.

Doelgroep
Leerkrachten Nederlands, talen en wetenschappen uit de 2de en 3de graad en alle onderwijsvormen secundair onderwijs, alle leerkrachten die werken rond burgerschapseducatie, kritisch denken en fake news. Geen verdere voorkennis vereist.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?