De nieuwe datawijzer van de doorlichting basisonderwijs


Je wil graag je buikgevoel objectiveren aan de hand van data. De nieuwe datawijzer van de doorlichting reikt je hier heel wat mogelijkheden aan. Tijdens deze cursusdag ontdek je welke gegevens opgenomen zijn in deze nieuwe tool en hoe je concreet met de datawijzer aan de slag kan. Alle functies test je uit voor je eigen school zodat je meteen je eigen schooldata leert lezen en gebruiken. Je leert in deze opleiding wat je allemaal met de datawijzer kan en hoe je data kan gebruiken om je beleidsplan te onderbouwen en zo je beleid te versterken. 

Programma
Je start de dag met een inleiding op datawijs beleid maken: Welke bronnen zijn er? Welke dienen waarvoor? Waarin is de nieuwe datawijzer anders dan de andere bronnen?
Daarna verken je het hoofddashboard  en het positioneringsprofiel van de datawijzer: welke info kan je hierop terugvinden? Stap voor stap overloop je de schooleigen gegevens.
Je ontdekt de mogelijkheden van de flow-functie van de datawijzer, opnieuw aan de hand van de schooleigen data. Met voorbeelden van hoe je de datawijzer concreet in je beleid kan verwerken rond je de dag af. Dit geeft je inspiratie om achteraf in je eigen school verder uit te werken. 

Doelstellingen
Na het volgen van de nascholing:

  • som je vlot vier databronnen op die je kan gebruiken om beleid mee te maken op school;
  • weet je welke data je in jouw datawijzer kan terugvinden;
  • raadpleeg je vlot de verschillende data in je datawijzer;
  • beantwoord je je onderzoeksvragen met data in de datawijzer;
  • ga je zelf op school aan de slag om een grondige analyse van jouw schooldata te maken;
  • benchmark je je school aan de hand van de datawijzer t.o.v. andere scholen;
  • zet je je beleidskeuzes kracht bij door er objectieve data aan toe te voegen.

Doelgroep
Directies, beleidsmedewerkers en (zorg)leerkrachten uit het basisonderwijs die op school toegang hebben tot het thema ‘statistieken’ op mijn onderwijs.

Begeleiding
Saskia Michielsen was 15 jaar schooldirecteur en operationeel directeur binnen GO!Scholengroep Fluxus. Hier begeleidde ze pedagogische, innovatieve en operationele veranderingen. Ze werkt nu als zelfstandig consultant bij Catalista BV om scholen te begeleiden bij datagedreven veranderingsprocessen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?