Zorg dragen in team: Nascholing


In België bestaan er verschillende partners in en rond een school, die instaan voor de brede basis- en verhoogde zorg van een kind. Zo zijn er, naast de leerkracht zelf, ook de collega’s, de zorgleerkracht en zorgcoördinator, de directie van de school, het centrum voor leerlingenbegeleiding, de ouders en de pedagogische begeleidingsdienst.

Zorg in het onderwijs gaat idealiter niet enkel over de concrete handelingen tegenover een individu, maar past in een brede visie en gezamenlijke aanpak. Bovendien gaat het ideale geval uit van talentgericht kijken naar kinderen en niet vanuit deficit denken. Een brede visie, een gezamenlijke aanpak en talentgericht kijken naar kinderen, gaan hand in hand met een hoge mate van Collective (Teacher) Efficacy (CTE).

CTE is een concept dat geïntroduceerd werd in de jaren negentig door Albert Bandura. Hij definieert collective efficacy als 'het gedeelde geloof van een groep in het gezamenlijk vermogen om acties te organiseren en uit te voeren om een bepaald -hoog- niveau (bij leerlingen) te bereiken'. Hij ondervond daarbij dat de positieve effecten van CTE op de leerprestaties van studenten ruimschoots opwegen tegen de negatieve effecten van een lage socio-economische status (Bandura, 1993, 1997).

John Hattie en zijn team hebben CTE meerdere malen gepresenteerd als de nieuwe nummer één-invloedsfactor met betrekking tot de prestaties van leerlingen (Annual Visible Learning Conference 2016 of de Collaborative Impact Conference 2017).

Inhoud:

  • Talentgericht kijken naar kinderen;
  • Collective (Teacher) Efficacy (CTE);
  • Brede en verhoogde zorg;
  • Link naar de ECTS-fiche: Zorg dragen in team.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?