Een participatief cultureel traject opzetten: Vorming


Participatie, inspraak, eigenaarschap … Het zijn begrippen die bij tal van werkingen en projecten centraal staan en een grote meerwaarde kunnen bieden. Wie deelneemt, wordt steeds mondiger en wil graag dat met diens mening rekening gehouden wordt. Zeker als het gaat over kunst en cultuur, want de link naar zelfexpressie en identiteit is snel gelegd.

Maar hoe doe je dat, een artistiek of cultureel traject op participatieve wijze vormgeven? Welke basishouding heb je daarvoor nodig? En wat zijn de cruciale stappen om tot een concreet resultaat te komen?

Tijdens deze interactieve workshop nemen we je mee in de verschillende stappen van een participatief proces. We tonen hoe je met een klas of groep in dialoog kan gaan rond kunst en cultuur. Vervolgens reiken we je methodieken aan om ideeën om te zetten in concrete acties. Aan de hand van een aantal good practices krijg je inzicht in hoe je boeiende culturele of artistieke trajecten kan opzetten met inspraak van een groep kinderen, jongeren of volwassenen. Daarnaast staan we ook stil bij reflectie, documentatie en evaluatie van een project of werking.

Doelstellingen:

  • een eigen stappenplan maken voor een participatief project;
  • inzichten en vaardigheden ontwikkelen om groepen of klassen te begeleiden in het vormgeven van een artistiek of cultureel project;
  • een kader hebben om een participatief project te evalueren.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Lasso vzw
Organisatie

Ontdek ook