Levensbeschouwelijke feesten: Leerroute door Brussel


Met deze leerroute kan je de leerlingen laten kennismaken met verschillende levensbeschouwingen in Brussel aan de hand van het thema feesten.

De leerlingen ontdekken op specifieke levensbeschouwelijke locaties in Brussel via verschillende werkvormen en creatieve spelletjes de vieringen uit de rooms-katholieke godsdienst, het vrijzinnig humanisme, de islam, het jodendom en de protestantse godsdienst. Op deze wijze leren de leerlingen hun eigen en andere levensbeschouwingen beter kennen en kunnen ze de verschillen en gelijkenissen hier tussen verwoorden. Ze leren daarbij ook empathisch, respectvol en open naar anderen te luisteren. 

De leerroute duurt ongeveer drie uur en heeft een vaste opbouw. Bij elke aangewezen levensbeschouwelijke locatie (de kerk, de humanistische vzw, de moskee, de synagoge, de protestantse kerk) krijgen de leerlingen een korte inleiding over de levensbeschouwing en haar feesten. Dit kan aan de hand van vragen, uitleg of beelden. Hier na krijgen de leerlingen klassikaal of per groep, ter plekke, een opdracht over dit onderwerp. Wanneer deze opdracht is vervuld, krijgen ze een hint in de vorm van een rebus, een woordzoeker, ... die hun de volgende locatie van de wandeling geeft. Er is doorheen de wandeling ook een algemene opdracht over Brussel. Aan het einde van de wandeling is er een eindopdracht.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Axcent vzw
Organisatie