Lesproject Roma Aeterna: Verken Latijn in Minecraft


Latijn, Oudgrieks en de klassieke culturen spreken al generaties lang tot de verbeelding. Maar hoe kan je jongeren vandaag de dag prikkelen en motiveren voor dit vakgebied? In deze nascholing verken je het oude Rome en de volledige Akropolis, nagebouwd in Minecraft. Je ontdekt de vele mogelijkheden van die aanpak en je leert zelf materiaal ontwikkelen in deze virtuele wereld. Zo heb je ook een extra tool om leerlingen te overtuigen om volop te gaan voor een richting met klassieke talen.

Programma
Tijdens deze nascholing zoom je in op de projecten Roma Aeterna en Akropolis Avontuur die werden ontwikkeld om een brug te slaan tussen klassieke talen en edtech. Je krijgt via dit project lesmateriaal aangereikt dat specifiek werd ontwikkeld voor leerlingen uit de derde graad van het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs. Je verkent enkele thematische lessen waarbij de focus niet ligt op leren gamen, maar op het leren kennen van de taal en het leven van de oude Romeinen en Grieken. Tenslotte ga je samen met je vakgenoten zelf aan de slag in deze virtuele wereld. Als speler in Minecraft zie je de Familia Latina tot leven komen, maak je kennis met de Latijnse taal, krijg je inzicht in de maatschappelijke posities en de weerslag hiervan op het leven en wonen in het oude Rome, ontdek je de functies van de gebouwen van de Akropolis, verdiep je je in de roof van de Elgin Marbles… Allemaal met kant-en-klaar lesmateriaal.

Doelstellingen
Na het volgen van deze nascholing:

  • Ken je de mogelijkheden van Minecraft om je leerlingen te laten kennismaken met de Latijnse taal, de Romeinse cultuur en het dagelijks leven in Rome;
  • ontwikkel je zelf materiaal in Minecraft;
  • zet je Minecraft in om aspecten van de klassieke oudheid op een creatieve manier te verwerken.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Organisatie, firma, vzw