Digi-Zandbak


Een nieuwe topper in ons aanbod. Onze DIGI-zandbak kan gebruikt worden als educatief hulpmiddel (bv. in de lessen aardrijkskunde, lesmap op aanvraag), maar hij bevat ook een superleuk balspel, een fantasiewereld vol diertjes en planten en een heuse archeologie-module. Daarom is het zonder meer een eye-catcher op elke evenement. De zandbak is op elke gelegenheid constant omringd door kinderen, maar evengoed door volwassenen die plots allemaal terug met zand blijken te spelen…

De DIGI-zandbak (AR-Sandbox of Augmented Reality Sandbox) creëert in tegenstelling tot virtual reality geen nieuwe, onbestaande wereld, maar een verbeterde (augmented) versie van de realiteit. Een gewone zandbak komt als het ware tot leven door met een 3D-camera boven de zandbak te registreren waar er bergen en dalen worden gemaakt, en vervolgens met een zware grafische processor en een Full-HD beamer in realtime een bijhorend beeld te projecteren op het zand.

Volgende modules zijn mogelijk:

  • Landschap met hoogtelijnen: hoge bergen krijgen sneeuwtoppen, diepe dalen vullen zich met water, en als men een hand boven het landschap houdt als wolk gaat het regenen. Het fascinerende is dat alles zich in realtime aanpast. Als je bv. een stuwmeer vol water laat lopen (door het met je handen te laten regenen) en dan de dam breekt, overstromen de lager gelegen delen van je landschap. Ideaal voor de lessen aardrijkskunde, maar ook bijzonder populair als vrije activiteit op een evenement.
  • Paradijseiland: te vergelijken met bovenstaande module, maar hier worden meer natuurlijke kleuren geprojecteerd, en in plaats van hoogtelijnen verschijnen er bomen en diertjes op het land, en zeedieren in de gegraven lagunes. Natuurlijk kan je de ene baai met de andere verbinden om de vissen meer ruimte te geven, het landschap past zich voortdurend aan.
  • Zwaartekracht-balspel: op het zand wordt ergens een bal geprojecteerd, en een eindpunt waar de bal naartoe moet rollen. Door op de plek waar de bal ligt een hoge berg te maken, en van daaruit een knikkerbaan naar het eindpunt te bouwen, kan je de bal naar doel laten rollen. Verder zijn er ook boosters om de bal te versnellen en punten die je kan scoren door erover te rollen. maar opgelet voor de zwarte gaten. Een leuke uitdaging voor kinderen van ongeveer zeven jaar en ouder tot volwassenen.
  • Archeologie-module: waan je een echte archeoloog en ontdek wat er in het zand verborgen ligt. Schraap voorzichtig laagjes zand weg, en begin zodra je iets tegenkomt het omliggende zand rond het object weg te borstelen. Dat object is eigenlijk een 3D-scan van bv. een antieke vaas die vanaf een bepaalde diepte geprojecteerd wordt op het zand. De kinderen moeten dus echt in een ronde vorm het zand weggraven, gewoon dieper graven zonder opletten beschadigt de vaas en kleurt ze rood. Gelukkig kunnen ze één ding doen wat een echte archeoloog niet kan: snel terug wat zand gooien op de plek waar ze te diep hebben gegraven en zo de vaas herstellen… Een groene voortgangsbalk duidt aan hoever de opgraving vordert, en uiteraard krijgen ze Well Done! te zien als ze succesvol zijn.

Gebruik

Technische vereisten:
Wij vragen hulp bij uitladen én inladen (=180 kg zand).
De eigenlijke zandbak meet 145cm x 90cm, we zetten deze op tafels door de organisatie te voorzien:

  • totale oppervlakte van deze (stevige) tafels: minstens 145 x 120 cm
  • hoogte van de tafels best max. 75 cm als er ook kleine kinderen rond moeten staan, want de rand van de zandbak is ook nog eens 20 cm hoog
  • Als alternatief mag er gewerkt worden met houten panelen van min 15mm op een stevige ondergrond, bv. flessenkratten. Hoogte best min. 30 cm, ideaal 50-60cm.

De hoogte van de opstelling zelf is 2m20. Opgelet: als daarbij de hoogte van de tafels wordt geteld, dient er nog minstens 20cm vrije ruimte tot het plafond te zijn. Tafels van 75cm vereisen bv. een plafondhoogte van minstens 220+75+20 cm vrije ruimte=315cm. Is dit niet mogelijk, dient met een lager platform gewerkt te worden.

Op de dag van levering wordt door ons een uitleg gegeven aan iemand van de school, maar permanentie doorheen de week wordt door de leerkrachten zelf gedaan. De andere weekdagen dient de verantwoordelijke van de school ook zelf het systeem steeds op te starten en af te sluiten.


Digi-zandbak

Plaats en data

  • (op aanvraag)
  • België

Kosten

Prijzen te raadplegen op onze website: https://spelenderwijzer.be/aanbod/nieuw-digi-zandbak-geen-virtual-maar-augmented-reality/
Spelenderwijzer vzw
Organisatie
Dit is een openbaar leermiddel dat je zonder aanmelden kan bekijken.
Om dit leermiddel favoriet te maken, een score te geven of er op te reageren, meld je eerst aan.
Reactie toegevoegd. Herlaad de pagina om je reactie te bekijken.