Digi-Zandbak


Een nieuwe topper in ons aanbod. Onze DIGI-zandbak kan gebruikt worden als educatief hulpmiddel (bv. in de lessen aardrijkskunde, lesmap op aanvraag), maar hij bevat ook een superleuk balspel, een fantasiewereld vol diertjes en planten en een heuse archeologie-module. Daarom is het zonder meer een eye-catcher op elke evenement. De zandbak is op elke gelegenheid constant omringd door kinderen, maar evengoed door volwassenen die plots allemaal terug met zand blijken te spelen…

De DIGI-zandbak (AR-Sandbox of Augmented Reality Sandbox) creëert in tegenstelling tot virtual reality geen nieuwe, onbestaande wereld, maar een verbeterde (augmented) versie van de realiteit. Een gewone zandbak komt als het ware tot leven door met een 3D-camera boven de zandbak te registreren waar er bergen en dalen worden gemaakt, en vervolgens met een zware grafische processor en een Full-HD beamer in realtime een bijhorend beeld te projecteren op het zand.

Volgende modules zijn mogelijk:

  • Landschap met hoogtelijnen: hoge bergen krijgen sneeuwtoppen, diepe dalen vullen zich met water, en als men een hand boven het landschap houdt als wolk gaat het regenen. Het fascinerende is dat alles zich in realtime aanpast. Als je bv. een stuwmeer vol water laat lopen (door het met je handen te laten regenen) en dan de dam breekt, overstromen de lager gelegen delen van je landschap. Ideaal voor de lessen aardrijkskunde, maar ook bijzonder populair als vrije activiteit op een evenement.
  • Paradijseiland: te vergelijken met bovenstaande module, maar hier worden meer natuurlijke kleuren geprojecteerd, en in plaats van hoogtelijnen verschijnen er bomen en diertjes op het land, en zeedieren in de gegraven lagunes. Natuurlijk kan je de ene baai met de andere verbinden om de vissen meer ruimte te geven, het landschap past zich voortdurend aan.
  • Zwaartekracht-balspel: op het zand wordt ergens een bal geprojecteerd, en een eindpunt waar de bal naartoe moet rollen. Door op de plek waar de bal ligt een hoge berg te maken, en van daaruit een knikkerbaan naar het eindpunt te bouwen, kan je de bal naar doel laten rollen. Verder zijn er ook boosters om de bal te versnellen en punten die je kan scoren door erover te rollen. maar opgelet voor de zwarte gaten. Een leuke uitdaging voor kinderen van ongeveer zeven jaar en ouder tot volwassenen.
  • Archeologie-module: waan je een echte archeoloog en ontdek wat er in het zand verborgen ligt. Schraap voorzichtig laagjes zand weg, en begin zodra je iets tegenkomt het omliggende zand rond het object weg te borstelen. Dat object is eigenlijk een 3D-scan van bv. een antieke vaas die vanaf een bepaalde diepte geprojecteerd wordt op het zand. De kinderen moeten dus echt in een ronde vorm het zand weggraven, gewoon dieper graven zonder opletten beschadigt de vaas en kleurt ze rood. Gelukkig kunnen ze één ding doen wat een echte archeoloog niet kan: snel terug wat zand gooien op de plek waar ze te diep hebben gegraven en zo de vaas herstellen… Een groene voortgangsbalk duidt aan hoever de opgraving vordert, en uiteraard krijgen ze Well Done! te zien als ze succesvol zijn.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Spelenderwijzer vzw
Organisatie