Verbindend communiceren, hoe doe je dat?


Tijdens deze opleiding nemen de deelnemers hun eigen communicatie onder de loep en zoeken we samen naar een communicatie voorbij het oordelen, voorbij gelijk of ongelijk, naar een communicatie waar verbinding en keuze centraal staan.

Kies je om in de energie van verwijten en oordelen te blijven hangen? Of kies je ervoor om doorheen de gekwetstheid contact te maken met wat je daadwerkelijk nodig hebt en van daaruit ook met wat de ander wezenlijk nodig heeft. Kies je met andere woorden voor echt contact?

We staan stil bij concrete voorbeelden waar communicatie soms vastloopt en hoe Verbindende Communicatie kan bijdragen aan het creëren, herstellen of verdiepen van verbinding. We doen dit interactief zodat deelnemers onmiddellijk kunnen ervaren waar Verbindende Communicatie mogelijk kan bijdragen aan de eigen communicatiestijl.

  • In dit eerste deel krijgen deelnemers inzichten in het ontstaan van conflicten, gebaseerd op de verschillende vormen en oorzaken en op de eigen (al dan niet helpende) communicatiepatronen.
  • In het tweede deel maken ze kennis met een alternatief. We focussen zowel op het zendgedeelte (hoe druk ik mezelf uit, met inbegrip van het aanreiken van een taal die de intentie ondersteunt), als op het ontvanggedeelte van communicatie (hoe luister ik), waarin verbinding met mezelf en de ander centraal staat.
  • In het derde deel maken de deelnemers kennis met de Jakhals en Giraf: twee veelgebruikte metaforen binnen Verbindende Communicatie, die op een luchtige en tegelijkertijd diepgaande manier inzicht en voeling geven met wat Verbindende Communicatie nu eigenlijk is en hoe wonderlijk het kan zijn als je het zelf toepast in hoe je boodschappen hoort en hoe je ze zelf verwoordt.
    Ook ontdek je hoe jij jezelf beïnvloedt als je te maken krijgt met, voor jou, lastig gedragen of moeilijke boodschappen? (zelfempathie)
    In dit deel ontdek je dat er vier manieren zijn om jezelf op zo'n moment te beïnvloeden. En daar start alles! Hoe jij jezelf beïnvloedt, heeft heel veel impact op hoe jij de ander beïnvloedt.

Zelfempathie is het vermogen om jezelf bewust te worden van wat er hier en nu in jezelf leeft en van welke behoeften je zelf hebt om in harmonie met jezelf en de ander te kunnen leven.
Zelfempathie is de wortel onder je voeten. Stevig in je schoenen staan midden in je eigen veld. Via zelfempathie creëer je de ruimte die je zelf nodig hebt, om van daaruit veilig, nieuwsgierig en geïnteresseerd naar de gevoelens en behoeften van de ander te kunnen kijken.

Kan ik in het gedrag van mezelf en van de ander zien wat mij drijft, en wat de ander drijft?
Kan ik zien wat ik nodig heb en wat de ander nodig heeft?
Kan ik even stil staan bij wat er in mij gezien en gehoord wil zijn?

En kan ik ontdekken wat ik nu echt nodig heb, om er dan ook weer volop te kunnen zijn voor de ander?

We reiken hiervoor verschillende handvatten aan en zoomen in op enkele cruciale aspecten van zelfempathie binnen Verbindende Communicatie. We staan stil bij de behoeften die bewust of onbewust in ons leven.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Pedagogisch begeleider