Erfgoed en Onderwijs


Erfgoed is overal, en erfgoed maakt nieuwsgierig.
Je kan er heel veel kanten mee uit.

De grote vraag is dan: hoe begin je er heel concreet aan? Hoe doe je dat, een prikkelende erfgoedactiviteit voor kinderen en jongeren opzetten?

Na deze opleiding kan je je eigen klaspraktijk verrijken of innovatieve en creatieve erfgoedactiviteiten voor kinderen en jongeren binnen je culturele erfgoedorganisatie op poten zetten.

Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Tijdens deze navorming dompelen we je onder in de wereld van erfgoededucatie. Droom je ervan om een eigen, hedendaags cultureel-erfgoedproject te ontwikkelen, nieuwe contacten te leggen of een spannende (waarom niet?) samenwerking op touw te zetten? Dan is dit jouw kans.

Deze navorming stimuleert en ondersteunt je bij de ontwikkeling van een eigen erfgoedproject:. Hoe gaan we dat doen?

 • De basics:
  In de eerste fase maak je kennis met erfgoed, met het onderwijs en met erfgoededucatie. Vanuit deze kaders kijken we naar concrete erfgoedprojecten.
 • Uit de praktijk:
  In een tweede fase krijg je een concrete tool aangereikt om een erfgoedproject uit te werken. Aan de hand van goede praktijkvoorbeelden leer je een project screenen. Je denkt ook na over het onderwerp van je eigen erfgoedproject. Dit project kan je alleen of in groep uitwerken.
 • Jouw project:
  In de volgende fase start je met het uitbouwen van je eigen erfgoedproject, je ontvangt hierbij de nodige input en feedback van de docenten en elkaar. We gaan op bezoek bij het M-Museum in Leuven. Daarnaast bieden we je verschillende inspiratie- en verdiepingssessies aan die aansluiten bij een actueel thema in een diverser wordende samenleving.
 • Showtime
  Tot slot presenteer je je project in groep en krijg je feedback van elkaar en van een aantal erfgoed- en onderwijsexperten.

Docenten:
De navorming is een gezamenlijk initiatief van Odisee Hogeschool en de onderzoekslijn erfgoededucatie van de VIVES Hogeschool, in samenwerking met FARO, Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Odisee
Organisatie