Mediawijs aan de slag in de lagere school: Maattraject


Als leerkracht kom je in aanraking met talloze mediawijze thema’s zoals: cyberpesten, sexting, de online identiteit van leerlingen en leerkrachten en ook zaken zoals portret- en auteursrecht. Vroeg of laat duiken er vragen of situaties op waarbij je het best een duidelijk plan van aanpak hebt.

Programma
Het eerste deel van deze nascholing biedt jou een kader aan om een mediawijze leerlijn op school uit te bouwen. In de eindtermen is mediawijsheid als één van de sleutelcompetenties opgenomen. Hoe werk je hieraan? En vooral, hoe integreer je dit op een duurzame manier in jouw eigen leerjaar en klasoverschrijdend? De uit te schrijven leerlijn volgt de mediagroeilijn en vertrekt vanuit de vijf leerdoelen: informeren, interageren, creëren, amuseren en verweren. Verder komt ook nog aan bod hoe je bij het opstellen van de leerlijn de verschillende beoogde doelgroepen (leerkrachten, leerlingen en ouders) betrekt.

In het tweede deel ga je dieper in op een aantal educatieve tools rond dit thema. Je krijgt ruim de kans en de tijd om met de materialen aan de slag te gaan. Het gaat hier om onder andere educatieve klasspelen, online materialen, boeken en zeer concrete praktijkvoorbeelden. Daarbij maak je steeds de terugkoppeling naar de eindtermen mediawijsheid.

Doelstellingen
Na het volgen van de nascholing:

  • erken en benoem je de verschillende thema’s m.b.t. mediawijsheid;
  • integreer je de aangereikte tools in het eigen lesaanbod;
  • werk je een mediawijze leerlijn uit.

Gebruik

Je brengt je eigen laptop of Chromebook mee en de oplader. Je hebt geen specifieke software nodig. Indien het toestel in schoolbeheer is, check bij de ICT-verantwoordelijke of je toegangsrechten hebt om extensies of add-ons te installeren.


CNO UAntwerpen: Mediawijs aan de slag in de lagere school

Plaats en data

  • tot (op aanvraag)
  • België
Kies passende professionalisering: lees de kijkwijzer.

Kosten

Je ontvangt een offerte op maat na aanvraag via de website

Ontdek ook

Dit is een openbaar leermiddel dat je zonder aanmelden kan bekijken.
Om dit leermiddel favoriet te maken, een score te geven of er op te reageren, meld je eerst aan.
Reactie toegevoegd. Herlaad de pagina om je reactie te bekijken.