Voedingsetiket : Workshop

Het etiket is het visitekaartje van een voedingsmiddel. Voorverpakte voedingsmiddelen dienen voorzien te zijn met het juiste etiket. De wetgever tracht een handvat aan de consument aan te bieden om doordachte keuzes te maken, maar in de praktijk blijkt dit niet steeds evident te zijn.

De workshop “Voedingsetiket” geeft leerkrachten uit het studiegebied “voeding” en “gezondheid” meer inzicht in de informatie die wordt aangeboden op een voedingsetiket. De workshops worden georganiseerd door een lector van de opleiding bachelor in de agro- en biotechnologie – afstudeerrichting voedingstechnologie en gaan door op campus Melle.

Doelgroep
Leerkrachten uit het secundair onderwijs met een onderwijsopdracht gelinkt aan “voeding” en/of“gezondheid”.

Aanbod
VOORMIDDAG

In de voormiddag zullen deelnemers leren wat de algemene spelregels zijn bij het opstellen van een voedingsetiket. Er wordt ook verder ingegaan op welke informatie een producent dient te voorzien op het etiket van zijn voedingsmiddelen. Wat vertelt de ingrediëntenlijst ons? Hoe kunnen we aan de hand van het voedingsetiket een idee krijgen over de kwaliteit van het product? Naast deze algemene informatie, wordt ook eens stilgestaan bij voedings- en gezondheidsclaims die vaak vermeld worden op het etiket.

Welke claims zijn wettelijk toegelaten en wat zijn de valkuilen? De theorie wordt steeds aan de hand van een aantal concrete voorbeelden toegelicht. Er wordt getracht om het voedingsetiket zowel uit de bril van de producent als van de consument te benaderen.

NAMIDDAG

Tijdens de namiddag wordt de theorie omgezet in de praktijk. Er worden een aantal oefeningen voorzien waarbij gebruik wordt gemaakt van praktijkvoorbeelden. Tijdens deze oefensessie wordt getracht om de kritische blik aan te scherpen en inzicht te krijgen in de informatie op het voedingsetiket. Volgende oefeningen komen aan bod:

•       Berekenen van de voedingswaarde en opstellen van een voedingswaardetabel op basis van een recept (incl. %RI).

•       Opstellen van een ingrediëntenlijst.

•       Oefeningen op kwantitatieve ingrediëntendeclaratie.

•       Oefeningen op receptuuraanpassingen m.b.t. tot de vermelding van voedingsclaims (bv. light).

•       Oefeningen op juiste productbenamingen (bv. chocolade versus cacaofantasie).

Er wordt ook stilgestaan bij verschillende manieren om deze materie te verwerken in lessen op het niveau van secundair onderwijs met aandacht voor interessant digitaal didactisch materiaal.

Alimento
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad b
bso 2e, 3e, 4e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
 vak Voeding
Info
Soort Nascholing of activiteit
Bijgewerkt19-07-2019
Nummer 36918
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
etiketvoedingvoedingsetiketvoedingsinformatieworkshop