Bewaring van voedingsmiddelen en houdbaarheid

Logo Toegevoegd door Alimento op 26.08.2015
Nascholing of activiteit

Bij het correct bewaren van voedingsmiddelen blijven producten vaak langer goed en hoef je minder weg te gooien. We willen voedselverspilling en verliezen zoveel mogelijk voorkomen doch ook voedselinfecties en ziektes vermijden. Maar hoe doen we dit nu best?

Koel bewaren of gekoeld bewaren? Of in de diepvries. In het donker? En wat na opening van een verpakking?

Tijdens de bewaring kunnen er  microbiologische problemen ontstaan maar kan er ook chemisch bederf optreden zoals boter die ranzig wordt of een fysisch verlies van kwaliteit. Denk maar aan slap geworden groente of een appel met een rimpelvelletje. Of tijdens de bewaring kunnen ook gewoon de sensorische eigenschappen, geur en kleur van het product achteruit gaan. In de opleiding gaan we in op wat we verstaan onder goed bewaren en geven we praktische bewaaradviezen om dit te kunnen inschatten waarbij we de balans zoeken tussen voedselveiligheid, gezondheid en duurzaamheid.

We bekijken diverse productgroepen zowel verse als groente en fruit, vlees en vleeswaren, vis en visserijproducten, melk en melkproducten als ook lang houdbare producten en wat daar de gevolgen  en of risico’s kunnen zijn van een lange bewaring. En anderzijds kijken we ook naar de behandeling die producten hebben ondergaan om de houdbaarheid te verlengen of de rol van de verpakking in de bewaring en wat als de verpakking werd geopend.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Secundair 1e graad A en B
ASO 2e, 3e graad
BSO 2e, 3e, 4e graad
TSO 2e, 3e, 4e graad
BuSO
Voeding
Lerarenopleiding
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
bewaringhoudbaarheidvoedingvoedingsindustrievoedingsmiddelenvoedselbewaring