Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Pasteurisatie, sterilisatie en snelkoeling : Bijscholing STEM

logo met letters a l i m e n t o

De basis van microbiologische conserving van voedsel is het doden van alle aanwezige micro-organismen.

Warmtebehandeling van producten is een van de belangrijkste technieken daarbij. Bij deze processen kunnen, afhankelijk van de producteigenschappen en houdbaarheidseisen, verschillende tijd/temperatuur-combinaties worden toegepast. Hoe berekenen we dit?

Deze cursus heeft tot doel een inzicht te verwerven m.b.t. bacteriën en hoe ze interageren met levensmiddelen: waar en hoe groeien ze? - hoe kunnen we deze groei beïnvloeden? - wanneer zijn ze 'gevaarlijk'? -  …

Vanuit deze principes wil de lesgever in het bijzonder de link leggen naar verhittings- en snelkoelprocessen.

Zo wordt ingegaan op de definitie van 'correct verhitten' (pasteuriseren, steriliseren) en verwerven de deelnemers het juiste inzicht m.b.t. belangrijke factoren die invloed hebben op deze processen.

Tevens wordt de snelkoeling onder de loep genomen én wordt de theorie gekoppeld aan de praktijk: wat is het belang van deze processen op de werkvloer, hoe en waarom controleren, wat en waarom CCP’s?

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Alimento
Organisatie