Voedingshygiëne


Tijdens deze workshop worden de basistesten voor het opsporen van micro organismen uitgevoerd om een analyse van de resultaten uit te voeren. Op deze manier wordt duidelijk hoe belangrijk het is om hygiënisch te werken en waar de gevaren schuilen in een keuken naar voedselbesmettingen toe.
Inhoud
Hygiënisch werken is van erg groot belang bij het produceren, bereiden en bewaren van voedingsmiddelen. Voedingsmiddelenbesmettingen komen ondanks een strenge hygiënewetgeving en een verplicht kwaliteitssysteem nog steeds courant voor. Er worden daarom steeds hogere eisen gesteld aan medewerkers die in een bedrijf/organisatie omgaan met voeding. De ervaring leert dat wanneer deze medewerkers zich bewust zijn van voedingshygiëne en de acties om voedingsmiddelenbesmettingen te voorkomen goed begrijpen, er betere resultaten bereikt worden.
Tijdens deze workshop worden de verschillende basistesten voor het opsporen van micro-organismen uitgevoerd om dan vervolgens een analyse van de resultaten uit te voeren. Op deze manier wordt duidelijk hoe belangrijk het is om hygiënisch te werken en waar de gevaren schuilen in een keuken naar voedselbesmettingen toe.

Voormiddag: staalname didactische keuken AP Hogeschool

keuken in werking; “propere" keuken; persoonlijke hygiëne
testen van voedingsproducten: rauw, bewerkt, bewaard
bronnen van kruisbesmetting: snijplank, messen, voeding
testen worden uitgevoerd met behulp van RODAC, swab, dipslides, fall out, ATP

Namiddag: bespreking resultaten soortgelijke stalen

Detectie Enterobacteriaceae,
Detectie van Staphylococcus aureus
Toekennen van hygiënescore
Beoordelen van microbiologische stalen uit de keuken.
De eigen resultaten van stalen genomen in de didactische keuken worden na bebroeding van het materiaal gefotografeerd en doorgestuurd.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Alimento
Organisatie