Voedingsallergenen - STEM

Je krijgt een overzicht van de meest belangrijke allergenen in onze voeding en de typische voedingsmiddelen waarin deze voorkomen.

De meest recente wetgeving wordt besproken en de meest opvallende nieuwigheden worden op een begrijpelijke manier uitgelegd.

De wetgever legt een lijst vast met allergenen die verplicht vermeld moeten worden op een voedingsetiket. Maar daarnaast is het ook belangrijk te weten wat dit betekent voor samengestelde ingrediënten; er kan tijdens de voedselbereiding kruisbesmetting kan optreden. Er dient een duidelijke communicatie te zijn naar de eindgebruiker. Er wordt gewerkt met concrete praktische voorbeelden en verpakkingen. Bovendien zullen er enkele eenvoudige tests als didactisch materiaal getoond worden om de aanwezigheid van een specifiek allergeen in een product of in de omgeving aan te tonen.

In een tweede deel wordt het biomedisch aspect van een allergische reactie uiteengezet.

Een voedselallergeen veroorzaakt een fysiologische respons met milde (jeuk, misselijkheid, diarree) tot ernstige (koorts, vochtopstapeling t.h.v. keel) symptomen. In uitzonderlijke situaties kan een anafylactische shock optreden, waarbij snelle injectie van een dosis adrenaline (Epipen®) een (tijdelijk) redmiddel kan zijn. Deze pen zal worden gedemonstreerd.

Het verschil tussen allergie en pseudo-allergie (intolerantie) wordt duidelijk gemaakt a.d.h.v. een aantal concrete voorbeelden (lactose-intolerantie, pseudo-allergie door  voedingsmiddelen die van nature uit veel histamine bevatten, alcohol flush syndrome).

Alimento
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso
Voeding
lerarenopleiding
Info
Nascholing of activiteit
Bijgewerkt: 30-07-2018
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
allergenenSTEMvoedingvoedingsallergenenvoedingsindustrie