Vluchtelingenspel 1e en 2e graad

Logo Toegevoegd door School zonder Racisme Vzw op 05.04.2017
Nascholing of activiteit

Werken rond de vluchtelingenproblematiek klinkt behoorlijk zwaar en complex. Vandaar dat we bewust kiezen voor een spel waarin de leerlingen in de schoenen komen te staan van een vluchteling.

De klas wordt gesplitst in kleine groepjes. Vanaf nu is ieder groepje een familie op de vlucht. Bestemming: België. Aan de hand van allerlei denk- en doe-opdrachten zullen de leerlingen aan den lijve ondervinden welke hindernissen en gevaren vluchtelingen moeten trotseren. De opdrachten in het spel zijn zeer gevarieerd en sluiten aan bij verschillende schoolvakken zoals Nederlands, Geschiedenis, Aardrijkskunde etc.
Verder zijn er enkele ludieke opdrachten voorzien die de problematiek makkelijker verteerbaar maken waardoor de leerlingen zich sneller openstellen.

Na het spel volgt er een nabespreking waar er ruimte is voor verdieping, reflectie en debat. Hierbij schuwen we niet de hete hangijzers maar willen we vooral zoveel mogelijk vertrekken van de ervaringen van de leerlingen. Om deze reden worden verschillende (neergeschreven) denkopdrachten, die tijdens het spel aan bod kwamen, pas besproken tijdens de nabespreking. Op deze manier wordt het spel sterker verweven met de nabespreking en kunnen we meer vertrekken vanuit de bevindingen van de leerlingen.

Ook goed om weten. We willen de leerlingen niet overstelpen met complexe theorie. De focus ligt op kennismaking met de vluchtelingenproblematiek en het belevingsaspect van de vluchteling. Het aanwakkeren van empathie staat hierbij centraal. Wat als jij een vluchteling was?


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Secundair 1e graad A en B
ASO 2e graad
BSO 2e graad
KSO 2e graad
TSO 2e graad
Niet vakgebonden
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
11.11.11-campagne Migratieervaringsgerichtinteractiefmigratienabesprekingvluchtelingvluchtelingenspelwereldburgerwereldburgerschapwereldburgerschapseducatieworkshop