Speeltjes van de globalisering

logo
Bron

Globalisering lijkt een ver-van-mijn-bed-show. Bedrijven die wereldwijd handel drijven, mensen die migreren of zelfs op de vlucht slaan… wat heb ik daar nu mee te maken? Veel, zo blijkt.

Ons drankje van Coca-Cola, onze meubels van Ikea, onze snack bij McDonald’s, onze iPhone van Apple, onze schoenen van Nike… Bijna alle producten die we dagelijks gebruiken, worden gemaakt door multinationals. En komen voort uit de globalisering.

Dat al die dingen gemaakt worden in omstandigheden die niet zo best zijn voor mens en milieu, daar staan we minder vaak bij stil. Hoe worden onze dagelijkse hebbedingetjes gemaakt? Wie wint daarbij, en wie verliest? Hoe komt dat? En wat kunnen we daar als jonge mensen aan doen? 

Speeltjes van de globalisering geeft jou een verrekijker op de wereld en zit niet verlegen om gedurfde vragen te stellen. Om dit realiseren werken we in twee stappen:  

1. Een voorbereiding in de klas.

Wij bezorgen jou het kant-en-klare materiaal, waarmee je direct aan de slag kunt gaan in de les. De leerlingen worden in groepjes verdeeld en elk groepje gaat één van de vier producten onder de loep nemen: waar komt mijn product vandaan? wie wordt er beter of slechter van? Als leerkracht motiveer en stuur je waar nodig.

2. De leerlingen zijn nu expert geworden in hun product en daar bouwen we op verder in een workshop, begeleidt door twee vormingswerkers van School zonder Racisme.

In die workshop ondervinden ze aan den lijve de ongelijkheid in de wereld via het wereldstoelenspel, krijgen ze inzicht in ons huidig economisch systeem en ontdekken ze de link met migratie. Ten slotte dagen we jongeren uit tot (zelf)reflectie: wat is mijn rol en hoe kan ik het verschil maken?

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan