Opleiding Kamishibai

In deze workshop maak je je eigen kamishibai - een Japanse vertelkast- om, vertrekkende van een verhaal, een technisch of wetenschappelijk probleem aan te brengen.De kamishibai is een Japanse vertelvorm. Er wordt een verteltheaterkastje bij gebruikt waarin tekeningen van A3-formaat geschoven kunnen worden. Elke tekening geeft een scène van een verhaal weer. De verteller verschuift de prenten zoals in een trage tekenfilm en vertelt ondertussen het verhaal dat op de achterzijde van de prenten staat. 

Op deze originele manier kunnen we een leuk verhaal vertellen aan de kinderen. Een verhaal of een prentenboek is immers één van de ‘Zes aanleidingen tot techniek in de kleuterklas’. De verhalen zijn ook zo opgevat dat bijna elke prent vertrekpunt kan zijn voor een STEM-activiteit in de klas.

Tijdens de opleiding maakt ieder in de voormiddag zijn/haar kamishibai.In de namiddag gaan we met een aantal verhalen aan de slag om de STEM-activiteiten die in de verhalen vervat zitten, uit te proberen. 

Je kamishibai én de prenten van 2 (recente) verhalen met didactische handleiding voor de STEM-activiteiten neem je na de opleiding mee naar de klas.

Vanaf september zullen 2 verhalen met didactische handleiding STEM-activiteiten apart worden aangeboden. 

RVO-Society vzw
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
Wetenschappen en techniek
Info
Nascholing of activiteit
Bijgewerkt: 17-07-2018
Nummer: 74484
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
experimentKamishibaiopleidingSTEMtechniekverhalenwetenschap