Workshop over en met vluchtelingen

De vluchtelingen- en migratiekwestie is een complex en gevoelig thema. De thematiek brengt vaak de nodige discussie met zich mee.
Dankzij onze ervaring op zowel het terrein als in de klas hebben we een workshop ontwikkeld waarin leerlingen op een ludieke manier kennismaken met de realiteit van vluchtelingen. Om deze thematiek nog tastbaarder te maken, koppelen we aan deze workshop graag een getuigenis van een persoon met een vluchtverhaal.

 

BETWEEN 2 WORLDS

 

Het is niet altijd gemakkelijk om het thema migratie en vluchtelingen in de les ter sprake te brengen. Deze thematiek brengt vaak de nodige complexiteit en veel discussie met zich mee. Om op een genuanceerde manier met dit onderwerp om te gaan is het van groot belang om een bepaalde theoretische bagage te hebben. Daarom hebben wij een workshop ontwikkeld waarbij uw leerlingen de realiteit ontdekken achter de polemiek.

Cijfers worden in perspectief geplaatst, bepaalde vooroordelen worden onder de loep genomen, het debat wordt aangewakkerd.

GETUIGENIS VAN EEN VLUCHTELING


Omdat we merken dat vooroordelen ten opzichte van vluchtelingen er soms nogal sterk ingebakken zitten en tegelijk het begrip ‘vluchteling’ vaak te abstract blijft voor jongeren, zijn we gestart met het organiseren van getuigenissen van vluchtelingen. Mensen met een vluchtverleden die gemotiveerd zijn om samen met ons mee het verschil te maken in de klas worden eerst klaargestoomd met een cursus storytelling. Ze leren op een boeiende manier hun verhaal te vertellen.

Achteraf bieden we ook telkens de kans om vragen te stellen. Deze getuigenis wordt idealiter geboekt samen met de workshop maar kan ook apart geboekt worden. Een getuigenis duurt ongeveer 1 lesuur.

 
PRAKTISCHE INFORMATIE


Doelgroep: Leerlingen 2de en 3de graad secundair en jongeren tussen 14 en 18 jaar.

Praktische details: De workshop duurt 2 lesuren en wordt gegeven door een educatief medewerker van Caritas International.

Richtprijs: € 50 per 2 lesuren (en € 25 per extra blok van 2 lesuren op dezelfde dag in dezelfde school). € 65 per 2 lesuren indien er ook een getuige meekomt. 

 

KLIK HIER VOOR MEER INFO

Steffi Vermeire
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Gedrags- en cultuurwetenschappenGeschiedenis - ArcheologieLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Media en communicatie - Sociale vaardighedenBurgerschap - MaatschappijleerPsychologie en pedagogieWijsbegeerte en moraalwetenschappenNederlandsAardrijkskundePAV - MAVO - GASV - ASPV
hogeschool
Info
Nascholing of activiteit
Bijgewerkt: 01-10-2018
Nummer: 74669
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
11.11.11-campagne Migratiebetween 2 worldsgetuigenismensenrechtenmigratieontwikkelingssamenwerkingopvoeden tot burgerzinoverracismestorytellingvluchtelingenwereldburgerschapseducatieworkshoptalen