Papier hier, schaar daar : Simulatiespel over wereldhandel


Bron

Rijke landen, arme landen.
Rijke verrijken, armen verarmen.

Een groot vraagstuk, dat niet zomaar op te lossen is met de regel van drie of een vierkantswortel. Door een spel te spelen waarin deze problematiek soms pijnlijk spannend en doorleefd wordt, krijgen de spelers meer inzicht in dit thema.

Papier hier, schaar daar verschaft de spelers inzicht in de handelsverhoudingen tussen grondstofproducerende landen uit het Zuiden en industrielanden uit het Noorden.

De deelnemers worden verdeeld in 6 groepen. Elke groep vertegenwoordigt een land en krijgt een bepaalde set materiaal ter beschikking. Met dit uiterst schaarse materiaal moeten de spelers meetkundige figuren produceren waarvoor ze op de wereldmarkt geld krijgen. Maar de prijzen op de wereldmarkt schommelen wanneer vraag en/of aanbod veranderen. Bovendien blijkt dat de landen uit het Zuiden en de landen uit het Noorden sterk afhankelijk zijn van elkaar en dat goed onderhandelen noodzakelijk is.

Eén van onze speltrainers komt het spel ter plaatse spelen met je groep.
Na het spel volgt een uitgebreide nabespreking waarbij de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel en de link wordt gelegd met de realiteit.

De Aanstokerij
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Nascholing of activiteit
Bijgewerkt: 23-08-2017
Nummer: 74886
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
arbeidarmarmoedeeerlijke handelervaringsgerichtgrondstofhandelsverhoudingindustrieinformatief spelklasspelmachtnoord-zuidonderhandelenontwikkelingssamenwerkingopvoeden tot burgerzinpapierprijsproductierijksamenwerkenschaarsimulatiespelspelspelend lerenwereldburgerschapwereldburgerschapseducatiewereldhandelwereldmarkt