Algemene werkkwaliteiten: stage, duaal leren, praktijk. Kickstart je toekomst! : Sessie

Kickstart je toekomst! is een project dat zich richt op het werken aan algemene werkkwaliteiten (zoals bij stage en bij duaal leren)  voor 16-19-jarige jongeren.

Heel wat jongeren maken na het technisch en beroepsonderwijs de overgang naar het werkveld of kiezen voor duaal leren .'Kickstart je toekomst!' introduceert een instrument om generieke werkkwaliteiten van jongeren in kaart te brengen en biedt elke jongere een persoonlijk coachingsplan aan. Het reikt leerkrachten en trajectcoaches een draaiboek en materialen aan om jongeren individueel en in groep te coachen.

Het Kickstart-instrument bestaat uit:

1. een online vragenlijst voor de jongeren over hun werkkwaliteiten,

2. een individueel overzicht/verslagje van de persoonlijke scores bij de algemene werkkwaliteiten aangevuld met tips op maat voor elke deelnemer (I-kick) en

3. een groepsoverzicht (Class-kick of Work-kick).

4. spelfiches en een spelmap om de werkkwaliteiten in te oefenen met een lijst van eenvoudige materialen nodig om met de spellen aan de slag te gaan.

5. diverse didactische materialen.

6. ondersteunende handleidingen die aan leerkrachten en trajectcoaches aangeven hoe ze  jongeren bij dit hele proces kunnen coachen.

7. een handleiding voor schooldirecties.

De sessie is bedoeld voor hen die willen kennismaken met de Kickstartmaterialen en de mogelijkheden voor implementering willen bekijken.

13.30 Deel 1 Kickstart: werkkwaliteiten op weg naar de arbeidsmarkt

Welke generieke werkkwaliteiten hebben jongeren nodig om succesvol te starten in het werkveld? Vanuit deze vraag gingen we aan de slag om een gevalideerde vragenlijst te ontwikkelen. Kickstart geeft jongeren en hun begeleiders zicht op de mate waarin de deelnemers deze werkkwaliteiten bezitten. Intussen is er ook een vragenlijst ‘duaal leren’, waarbij de motivatie van jongeren wordt bevraagd over hun interesse voor duaal leren.

Je maakt kennis met de I-kick die de jongere ontvangt na het beantwoorden van de vragenlijst en met de Class-kick en Work-kick die leerkrachten, begeleiders, trajectcoaches of consulenten ontvangen. Je krijgt hiermee per groep een overzicht van de resultaten van alle deelnemers.

Je maakt ook kort kennis met het online bevragingssysteem.

14.30 Koffiepauze

14.45 Deel 2 Aanzet om aan de slag te gaan met Kickstart-materialen

Als de vragenlijst is afgenomen en de I-kick, Class-kick of Work-kick beschikbaar zijn, komt de vraag: wat nu? Hoe kan je jongeren coachen bij de verdere ontwikkeling van deze werkkwaliteiten in voorbereiding op en bij hun eerste werkervaringen?

Hiervoor is een begeleidende toolbox. Deze bestaat uit basisinformatie over werkkwaliteiten, een spelmap, een spelrooster, 81 spelfiches en spelmaterialen. Vanuit good practices en concrete voorbeelden krijg je inspiratie om Kickstart in te bedden in de eigen werking van (leer)loopbaanbegeleiding. Je krijgt ook een aantal tools aangereikt om de reflectie en dialoog over werkkwaliteiten op te starten met de jongeren. Ook bij bestaande stage-initiatieven kan Kickstart een meerwaarde betekenen in de begeleiding van de jongeren!

16.00 Deel 3 Optioneel: zelf aan de slag met het online bevragingssysteem

Na een korte inleidende instructie kan je aan de computer het gebruik van het online instrument voor de eigen instelling voorbereiden en inoefenen.

Plaats: Artesis Plantijn Hogeschool, Lange Nieuwstraat 101, 2000 Antwerpen.

Doelgroep: stagebegeleiders, PAV-leerkrachten, praktijkleerkrachten, middenkader en kader - BSO- TSO - CLW - CVO - tweedekansonderwijs, begeleiders duaal leren.

Prijs: de nascholing kost 50 euro. De inschrijving is pas defnitief na storting van dit bedrag. Gelieve vooraf dus te  storten naar Artesis Plantijn Hogeschool op rekeningnr.BE59 0016 1571 2226 GEBABEBB met vermelding van: 'Kickstart je toekomst - datum sessie: 17 oktober of 15 mei (kies) + naam deelnemer'

Mocht ik plots niet kunnen die dag, dan mag ik steeds een collega afvaardigen die mij vervangt op de nascholing. Dan geef ik de naam van deze collega door via: goleweb@ap.be.

Inschrijven: http://surveys.ap.be/limesurvey/index.php/661653/lang-nl

Contact: goleweb@ap.be


 

Peter David
Leerkracht, Ander

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan