Wapens laten schieten : Spel over de wapenwedloop

spelmateriaal
De Aanstokerij

Inhoud

Het spel 'Wapens laten schieten' maakt de wapenwedloop bespreekbaar en benadrukt de moeilijkheid om in tijden van bewapening te kiezen voor ontwikkeling.

Het spel brengt de oorzaken en gevolgen van een bewapeningswedloop in kaart.

Spelomschrijving:

Aan het begin van het spel worden de spelers in verschillende teams opgedeeld. De teams nemen het tegen elkaar op in een tactisch steekspel. Elk team neemt het bestuur van een land of landengroep in eigen handen. Zij bepalen de toekomst van het land.

Kiezen ze voor ontwikkeling of bewapening, aanval of verdediging, openheid of misleiding? Wie kan er van zijn land een wereldmacht maken en wie laat zich verleiden tot een nucleaire oorlog? De juiste keuzes en tactiek bepalen welk team zich aan het einde van het spel tot winnaar mag uitroepen.

Het spel bestaat uit 3 wederkerende fases.

Fase 1

In de 1ste fase vervullen de teams actieve opdrachten om pionnen te winnen. Deze pionnen kunnen ze onderling wisselen en nadien gebruiken om kaarten te kopen. De teams kiezen uit oorlogskaarten, ontwikkelingskaarten, kaarten voor een nucleaire installatie of raketschild. Elke kaart heeft zijn eigen prijs en waarde, en vormt een belangrijk onderdeel van het tactisch plan.

Fase 2

Tijdens de 2de fase kruipen de spelers in de huid van personages: handelaars, diplomaten, generaals en spionnen. De personages spelen de aangekochte kaarten tegen elkaar uit in een strategisch steekspel. Op basis van de gekozen tactiek, koopt de handelaar de nodige kaarten aan. De generaal kan de kaarten gebruiken om een ander land aan te vallen en de macht van zijn natie te vergroten of om zijn land te verdedigen. De diplomaten gaan rond de tafel zitten en trachten internationale verdragen en coalities te vormen. De spionnen proberen om de tactiek en strategie van de andere landen te doorgronden door inzicht te verwerven in hun kaarten.

Fase 3

In de 3de fase komen de teamleden samen om een nieuwsbericht voor te bereiden. Vertellen ze de waarheid of proberen ze de andere teams op een dwaalspoor te brengen? De keuze van de kaarten en de inhoud van het nieuwsbericht bepalen het verdere verloop van het spel, de tactiek en de relatie met de andere landen.

Ontwikkeld door De Aanstokerij, met steun van de Vlaamse Overheid.

Gebruik

Eén van onze speltrainers komt het spel ter plaatse spelen met je groep.
Na het spel volgt een uitgebreide nabespreking waarbij de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel en de link wordt gelegd met de realiteit.

Het spel is ook te koop bij De Aanstokerij voor € 24,50, online in de webshop of in onze spelenwinkel (Naamsesteenweg 130, 3001 Leuven). 
Bestellingen worden verzonden via bpost of zijn gratis af te halen in de winkel van De Aanstokerij tijdens de openingsuren (di - vr, van 09u30 t.e.m. 12u30 en van 13u30 t.e.m. 16u00).

De Aanstokerij
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan