PLAI : Via waarderend onderzoek werken aan verandering op school

spel
De Aanstokerij

PLAI is een motiverende methode om participatief te werken aan verandering op school. 

Het is een vernieuwende aanpak van de AI-methode (Appreciative Inquiry, Waarderend Onderzoek) dat energie geeft, kracht brengt en inspeelt op ieders talent(en).

Deze multi-inzetbare tool betrekt diverse medewerkers en stakeholders actief bij veranderingsprocessen. Via interactieve vormen en digitale ondersteuning gaan ze meedenken over mogelijke antwoorden op prangende vraagstukken en participeren ze in innovatieve processen. Een ideaal instrument om co-creatief te werken op school!

Hoe kan PLAI jou bijstaan bij het veranderingsvraagstuk op school?

PLAI vertrekt vanuit de reële context en formuleert van daaruit een positief kernthema. Dit is de start om uit die huidige context te stappen en out-of-the-box, maar toch zeer concreet, samen over de toekomst te gaan nadenken.

De tool stelt een schoolteam in staat om uitdagingen op een participatieve wijze te benaderen en te innoveren zodat de school de gewenste (en steeds evoluerende) rol blijft spelen in onze snel veranderende samenleving.

PLAI is ontstaan in samenwerking met UCLL (University Colleges Leuven Limburg), Thomas More hogeschool Geel, Stebo, MAD Faculty van LUCA School of Arts, Kessels & Smit en Evenwicht.

PLAI is een gevalideerd ESF-innovatieproject.

 

Doelgroep

Dit vormingstraject is voor iedereen die zich verbonden voelt met het ontwikkelvraagstuk: directie, leerkrachten, ouders ... Kortom, alle stakeholders waarbij de gedrevenheid om met z'n allen toekomst te maken groot is. 

 

Gebruik

PlAI maakt AI nog leuker en effectiever. Via creatieve werkvormen kunnen de deelnemers elk op hun eigen manier meewerken aan het innovatieproces. PLAI bestaat uit zowel speelborden als de applicatie digiPLAI.

Het thema of het centrale topic van dit traject is een vraagstuk dat leeft in de school of waar de school voor staat.

Dit thema wordt bepaald in overleg met de opdrachtgever. De speltrainer van De Aanstokerij werkt samen met het ontwikkelteam (een stuurgroep) een positief geformuleerd kernthema uit. Dit wordt het onderwerp van het verdere waarderend onderzoek. 

Spel en spelen ligt in de menselijke natuur. PLAI bereikt daardoor een bredere groep van medewerkers en betrokkenen van organisaties. PLAI betrekt mindertaligen, anderstaligen, minder extraverten, minder abstract-denkenden ...

De Aanstokerij
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden alle
 vak niet vakgebonden
Info
Soort Nascholing of activiteit
Bijgewerkt15-10-2019
Nummer 75500
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
AIappreciative inquiryevolutiegroepsvorminginnovatieinspraakonderzoekparticipatiePLAIschoolspelmethodiekstakeholdertoekomsttransitieveranderingveranderingsmanagementveranderingsproceswaarderend