Systeemdenken en bos : Nascholing

BOS+ en Djapo organiseren een nascholing voor leerkrachten, schoolteams en directies. In deze nascholing maak je kennis met het concept ‘systeemdenken’ of ‘denken in verbanden’. Kinderen gaan dmv. systeemdenken op zoek naar samenhang, visualiseren de onderlinge verbanden en creëren zelf nieuwe inzichten op basis van losse eindjes informatie. Kinderen zijn erg betrokken bij het leerproces doordat ze zelf de informatie structureren tot betekenisvolle gehelen. Dit helpt jou als leerkracht om complexe thema’s rond duurzame ontwikkeling begrijpbaar te maken voor kinderen.

Tijdens de nascholing passen de deelnemers zelf zoveel mogelijk werkvormen toe. We focussen op het belang van bos en bomen hier en elders, nu en vroeger. We vertrekken vanuit verhalen die ons meenemen naar een prikkelende fantasiewereld en meteen de link leggen met realistische duurzaamheidsvraagstukken. Waarvoor hebben we bossen nodig, welke impact hebben ze op ons en op onze planeet? Waarom spelen zoveel sprookjes zich af in het bos? Wat hebben bossen te maken met klimaatverandering? En hoe denken de mensen aan de andere kant van de wereld daarover?

Een nascholing van Djapo betekent dat je meteen aan de slag kan: je krijgt praktische lessuggesties voor concrete vakken en voor vakoverschrijdende projecten, voorbeelden en illustraties om thema’s op een aantrekkelijke manier in de klas te behandelen en dialoog, concrete praktijkvoorbeelden en verhalen van de deelnemende leerkrachten als leidraad. Deze vorming ondersteunt je in jouw visie als leerkracht en knoopt aan bij het pedagogische project van je school.

Doelgroep: We leggen de nadruk op werkvormen voor leerkrachten van het 4de-6de leerjaar, maar de werkvormen zijn makkelijk aan te passen aan de leeftijd van de kinderen. Het hele schoolteam kan dus deelnemen aan de nascholing!

Praktisch: We komen gratis langs bij jullie op school voor een vorming van ongeveer 3 uur.

BOS+
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Niet vakgebonden
Info
Nascholing of activiteit
Gepubliceerd: 26-09-2017
Nummer: 75767
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
bosBOS+Djapoduurzaamheidduurzame ontwikkelingeducatie duurzame ontwikkelingklimaatveranderingmilieueducatienascholingnoord-zuidontwikkelingssamenwerkingopvoeden tot burgerzinsysteemdenkenwereldburgerschapwerkvormen