Journal'hist

In deze workshop die is ontwikkeld door de educatieve dienst van het BELvue (eduBEL) en de Koninklijke Bibliotheek van België , worden de leerlingen ertoe aangezet om vragen te stellen over de verschillende standpunten die min of meer duidelijk worden ingenomen door de media.

‘s Ochtends analyseren de leerlingen in het BELvue op kritische wijze teksten die verband houden met enkele belangrijke gebeurtenissen in de Belgische geschiedenis. Zo maken zij kennis met de verschillende standpunten die daarin worden weergegeven. ’s Namiddags kruipen ze in de huid van journalisten. Verdeeld over vier krantenredacties met een verschillende redactionele lijn maken en drukken zij de voorpagina van de krant van 27 augustus 1914, over de Plundering van Leuven. Daartoe beschikken ze over getuigenissen, cijfermateriaal, beelden en een verslag waarmee ze naar keuze vrij aan de slag kunnen. Er zijn ook tablets en computers beschikbaar om hun werk op te maken.

Deze interactieve workshop moedigt de jongeren aan om mediaberichten te analyseren en na te gaan hoe betrouwbaar ze zijn.

BELvue museum
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e, 4e graad
kso 3e graad
tso 3e, 4e graad
Geschiedenis - ArcheologieBurgerschap - MaatschappijleerPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Nascholing of activiteit
Gepubliceerd: 26-09-2017
Nummer: 75882
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
BELvue museumbronnenkritiekEuropageschiedenisJournal'histKleur Bekennenkoningshuismensenrechtenopvoeden tot burgerzinracismeschool- of studiereissociale vaardighedenverkiezingenwereldburgerschap