Ik, de anderen en democratie

Door een bezoek aan de Democratiefabriek, gekoppeld aan de workshop Democracity, denken de leerlingen na over de democratische waarden en de werking van de instellingen.

Eerst nemen de leerlingen een persoonlijk stelling t.a.v. de democratische waarden door de fabriek van de democratie te ontdekken. Ze krijgen er allerhande opdrachten die hen telkens uitdagen hun eigen ideeën, hun twijfels, opinies en vooroordelen ter discussie te stellen.

Daarna maken ze kennis  met de beperkingen en de uitdagingen van de representatieve democratie en leren zij meer over de werking van onze instellingen in de workshop Democracity. Democracity is een rollenspel: in groepjes vormen de deelnemers een politieke partij en stellen hun programma op. Door te discussiëren met andere partijen en argumenten aan te brengen, bouwen de deelnemers aan een stad. Zij moeten hun prioriteiten verdedigen en rekening houden met de realiteit van de begroting.

Programma :

9u30-11u00 : bezoek aan de Democratiefabriek
11u00-11u15 : pause
11u15-12u30 : Democracity
12u30-13u30 : lunch
13u30-15u30 : Democracity vervolg
Het bezoek aan de Democratiefabriek verloopt zelfstandig, zonder gids of begeleider van de educatieve dienst. Een pedagogisch dossier is beschikbaar op deze pagina als voorbereiding of naverwerking van de activiteit.

De workshop Democracity wordt verzorgt door een begeleider van BELvue. U blijft natuurlijk verantwoordelijk voor uw leerlingen. Voor deze workshop is er een pedagogische dossier beschikbaar om de workshop voor te bereiden of een vervolg te voorzien in de klas.

BELvue museum
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Geschiedenis - ArcheologieBurgerschap - MaatschappijleerPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Nascholing of activiteit
Gepubliceerd: 26-09-2017
Nummer: 75884
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
BELvue museumdemocratieEuropaKleur bekennenmensenrechtenopvoeden tot burgerzinracismeschool- of studiereissociale vaardighedenwereldburgerschap

Ontdek ook