Coloured Glasses Wereldburgerschap workshops

Coloured Glasses is ontwikkeld door YFU-vrijwilligers en is ontworpen om het culturele zelfbewustzijn van jongeren op te bouwen en hen cultureel inzicht te geven. Dit project wordt gesponsord door de EU, via hun programma Youth in Action. U kunt meer informatie over dit EU-programma vinden op European Commission en Youth in Action.

Coloured Glasses wordt gepresenteerd in de vorm van een workshop en deze zijn volledig gratis. Het doel van de workshop is om jongeren in staat te stellen hun eigen houding en tolerantie ten opzichte van andere culturen te onderzoeken.

We willen ons richten op scholieren, jeugdclubs en andere relevante organisaties. Het ontwerp van de workshop is flexibel genoeg om aan te passen aan verschillende leeftijdsgroepen, tijdsbeperkingen en specifieke behoeften van de deelnemers. Ze zijn levendig en betrekken deelnemers bij simulaties en rollenspellen waarmee ze bepaalde aspecten van interculturele interactie kunnen ervaren.


De simulaties worden gevolgd door groepsdiscussies waarin ze hun gevoelens en moeilijkheden tijdens de oefeningen kunnen uiten en deze relateren aan culturele theorieën die door de facilitator zijn geïntroduceerd. Dit soort leren wordt ervaringsleren genoemd, omdat de deelnemers de kans hebben om actief betrokken te zijn bij hun eigen leerproces en het dan te relateren aan de theorieën die aan de deelnemers worden gepresenteerd.

  • jongeren worden in staat gesteld hun attitudes ten opzichte van eigen cultuur en andere culturen onder de loep te nemen
  • er wordt gestreefd naar begrip inzake cultuur en identiteit, interculturele communicatie, stereotypen, vooroordelen en discriminatie
  • ontwikkelen van interculturele vaardigheden


Wat? Een korte, interactieve kennismaking met het denken van verschillende, westerse- en niet-westerse, culturen. Een workshop over cultuur gerelateerde thema’s: tolerantie, discriminatie, communicatie, stereotypering, etc.

Voor wie? Jongeren vanaf 14 jaar. Thema wordt bepaald volgens leeftijd van deelnemers.

Door wie? Gegeven door vrijwilligers met interculturele ervaring.

In welke taal? Nederlands en Engels.

Hoe lang? Minimum 60 minuten – maximum 2 uur.

Hoeveel deelnemers? Max. 30 per workshop.
Wanneer? Jullie kunnen onmiddellijk data voorstellen die voor jullie past.

Prijs? Volledig gratis! Maar we zouden heel dankbaar zijn met een donatie, zodat de kosten voor onze vrijwilligers worden gedekt (openbaar vervoer en materiaal).


De thema’s zijn:

Cultuur & Identiteit
Interculturele Mededeling
Stereotypen, Nadeel, Onderscheid & Ongelijkheid
Rechten van de mens en Verantwoordelijkheid

Als u geïnteresseerd bent bezorgen wij u graag verdere gedetailleerde informatie en kunnen we een datum afspreken.


Voor meer informatie over YFU kan u een kijkje nemen op www.yfu.be!

YFU Vlaanderen vzw
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
bso 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
secundair volwassenenonderwijs
Niet vakgebonden
Info
Nascholing of activiteit
Bijgewerkt: 18-03-2019
Nummer: 76956
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
colouredColoured GlassescommunicatieGlassesinterculturelemensenrechtenongelijkheidontwikkelingssamenwerkingopvoeden tot burgerzinsociale vaardighedenstereotypenvredesopbouwwereldburgerschapworkshops