Vlaamse Wiskunde Olympiade 2017-2018

Toegevoegd door Mathias Stichelbaut op 10.11.2017
Nascholing of activiteit

Ook dit schooljaar gaat de Vlaamse Wiskunde Olympiade door. Jaarlijks gaan meer dan 25.000 leerlingen de uitdaging aan om een reeks originele, niet-alledaagse en aantrekkelijke vragen op te lossen. De leerlingen die deze vragen het best te baas kunnen, stoten door naar een tweede ronde waar ze opnieuw een bundel vragen voorgeschoteld krijgen die des te pittiger zijn. Wie zich ook van deze vragen niet van de wijs laat brengen, mag door naar de nationale finale waar de deelnemers zich een laatste keer aan elkaar meten…

Hoe zit de olympiade in elkaar?

De olympiade bestaat uit twee edities die tegelijk plaatsvinden: de Junior Wiskunde Olympiade (JWO) is er voor de tweede graad en de Vlaamse Wiskunde Olympiade (VWO) is bedoeld voor leerlingen uit de derde graad. Op die manier zijn de wedstrijdvragen niet alleen leuk en vaak verrassend snel op te lossen, maar krijgen de leerlingen ook vragen voorgeschoteld die aangepast zijn aan hun leerplan. En dat de wiskundeolympiade in de smaak valt van onze deelnemers blijkt des te meer uit dit filmpje.

De eerste ronde van de wiskundeolympiade bestaat uit 30 meerkeuzevragen die de leerlingen binnen een tijdsspanne van 3 uur moeten zien op te lossen. De eerste ronde vindt dit schooljaar plaats op woensdag 17 januari 2018 en dit in iedere deelnemende school. Na afloop van de eerste ronde worden de ongeveer 10% beste deelnemers uitgenodigd voor de tweede ronde die op 7 maart 2018 op provinciaal niveau wordt georganiseerd.

In de tweede ronde lossen de leerlingen opnieuw 30 attractieve wiskundezoekers op, maar deze keer in een tijdsspanne van 2 uur. De moeilijkheidsgraad van de tweede ronde ligt ook iets hoger dan die van de eerste ronde. Na de tweede ronde worden de ongeveer 150 beste leerlingen uitgenodigd voor de nationale finale van de wiskundeolympiade.

De finale bestaat uit het beantwoorden van 4 open vragen, waarvoor de leerlingen opnieuw drie uur de tijd krijgen. Alle finalisten zijn laureaat van de wiskundeolympiade en worden samen met hun ouders uitgenodigd op de plechtige proclamatie eind april waar hun prijzenpakket persoonlijk wordt overhandigd.

Doe mee!

Neem ook met jouw school deel aan de wiskundeolympiade! Een verantwoordelijke leerkracht, zorgcoördinator, directielid ... staat in voor het inschrijven van de leerlingen en de organisatie van de eerste ronde op school. Heeft je school nog geen schoolverantwoordelijke, aarzel dan niet om ons hiervoor te contacteren. We helpen je hierbij graag verder. Let op: het inschrijven van leerlingen is mogelijk tot en met 27 november!

Oefenen op USolv-IT

Op het einde van het schooljaar worden alle wedstrijdvragen van de wiskundeolympiade (met uitgeschreven antwoorden) opgenomen in het interactief oefenplatform USolv-IT. Binnen de interface van USolv-IT Leerkracht kunnen leerkrachten zo alle olympiadevragen sinds de eerste jaargang van 1986 raadplegen. Meer nog: als leerkracht kan je zelf vragen selecteren en die bundelen tot een eigen mini-olympiade die je samen met de leerlingen (bv. als voorbereiding op de eerste ronde) kan oplossen. Bovendien kunnen de wedstrijdvragen heel wat inspiratie bieden aan de leerkrachten wiskunde en vormt de wedstrijd een echte meerwaarde voor de wiskundelessen.

Maar ook leerlingen kunnen zich zelfstandig voorbereiden op een deelname aan JWO of VWO. Binnen USolv-IT Leerling kunnen ze willekeurig geselecteerde olympiadevragen oplossen en daarna hun antwoorden vergelijken met de correcte oplossingen.

De database van USolv-IT bestaat momenteel uit meer dan 12.000 vragen, waaronder de olympiadevragen. Het platform biedt echter heel wat meer mogelijkheden en functionaliteit.

Meer informatie over USolv-IT vind je op www.usolvit.be.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
ASO 2e, 3e graad
BSO 2e, 3e, 4e graad
KSO 2e, 3e graad
TSO 2e, 3e, 4e graad
Wiskunde
Categorie
Ander evenement
Trefwoorden
horizonverruimingOlympiadeonderwijsloopbaanbegeleidingsensibiliserenuitdagingUSolv-ITwedstrijdwiskundewiskundeolympiadezelfconceptverheldering